Anyuka pihen a babájával
A cikkben szereplő képek csak illusztrációk.

Kevés szülő van, aki ne gondolná azt a szülést követő első hat hét után, hogy ez egy kőkemény kiképzés.

Amikor első gyermeküket várják a párok (bár némelyik terhesség nem olyan könnyű), minden vágyakozás, várakozás örömteli. Mindenki arról álmodozik, hogy milyen csodálatos is lesz , amikor kezükbe vehetik kisbabájukat, magukhoz ölelhetik, megpuszilhatják, az első napok otthon, az első mosoly, nevetés, ruhácskák, amikbe öltöztetve lesz, a közös séták, és sorolhatnám.

Persze mindenki hallja, hogy addig kell pihenni, amíg meg nem születik a baba, mert utána nem lesz rá lehetőség, de ez nem tűnik olyan nehéznek. Mert ki nem szokott néha kevesebbet aludni, mint a megszokott, és azt is túl lehet élni.

Nincs az a személy, aki fel tudna készíteni egy leendő anyukát arra, ami közvetlen a gyermeke születése után vár rá. A két szoptatás közötti 1-1.5 óra „pihenésre”, amikor be kell osztani minden házi munkát, és a saját magunk dolgait. Jobb esetben rengeteg fagyasztott koszt vár ránk, így a főzéssel nem kell bajlódnunk, de minden mást el kell végeznünk, persze amit lehet nem minden nap. A mosás, teregetés, vasalás, takarítás, mosogatás, és emellett jó, ha van időnk zuhanyozni, meglátogatni a mellékhelyiséget, olykor-olykor hajat mosni, enni, és PIHENNI! Ilyenkor szembesülünk vele, hogy önmagunk számára is csak a harmadikak lehetünk. Hiszen ott a gyermekünk, akiről gondoskodnunk kell, és ott a férjünk, akit nem szabad a rengeteg tennivalónk közepette sem elhanyagolni. Aki belekóstol az első kb. 6 hétbe, az tudja csak igazán, hogy milyen fogcsikorgatva várni, hogy egyszer vége legyen a „kiképzés” időszakának, és hinni, hogy a tapasztaltabbaknak igazuk van, és utána kicsit könnyebb lesz. Persze leszámítva, ha gyerkőc has fájós, fogzik, stb.

Hamar megtanulod értékelni, ha tudsz egy huzamban 3 órát aludni éjszaka, és rájössz, hogy akár a fürdésről is képes vagy elfelejtkezni, ha sok a tennivaló, illetve másodlagossá válik a nap végén, ha hulla fáradt vagy. (Majd reggel…) És lesz,- nem is olyan soká, hogy szembe fordulsz pároddal, és azt fogjátok mondani, hogy: „Mi nem ezt akartuk, csináljuk vissza! „Máskor azt veszed észre délután 3-kor, hogy aznap még nem is ettél semmit, az pedig, hogy egy hete nem is fésülködtél, már fel sem tűnik! Mert mindenhez fáradtnak, kimerültnek érzed magad.

Amikor már minden mindegy, egyszer csak eljön az a nap, mikor a gyermeked vissza mosolyog rád, reagál érintésedre, hangodra, mosolyodra, ölelésedre, és akkor elmúlik a fáradtság, a kábultság. Gyermeked egy mosolya is olyan energiát indít el benned, hogy akár hegyet is mozgathatnál! Magadhoz ölelnéd a világot, ha tehetnéd!

És végre megérted, milyen anyaként szeretni, mit jelent Anyának lenni!

Ti hogyan éltétek meg a szülés utáni első időszakot? Mi okozott nehézséget? Könnyen vettétek az akadályt?

Örömteli pillanat a babáddal