Nelli és kisfia

Sok anyuka keres olyan munkát, ami otthon végezhető, akár kisgyermek mellett is. Nelli munkáit az interneten láttam meg, rögtön felkeltette az érdeklődésemet az a rengeteg csodaszép ékszer, amit készít. Nem kis meglepetés volt, hiszen őt már régóta ismertem, sokáig kolléganőm volt, de nem tudtam róla, hogy ilyen ügyes. Nem csak azért érdemel figyelmet szerintem, mert gyerek, férj és munka mellett képes gyöngyfűzéssel ékszercsodákat készíteni, hanem mert mindemellett szabad idejében a Nevetnikék Alapítványon keresztül a pécsi gyermekklinikán kézműves foglalkozásokat tart önkéntesként. (Az ékszerei között vannak olyanok amelyeket ha valaki megvásárol, akkor azzal az alapítványt támogatja.) Mindig is érdekelt, hogy hogyan készülnek a gyöngyökből fűzött ékszerek, ha Titeket is érdekel, olvassátok el az interjút.

Név: Papp Kornélia (37 év)
Kisfia neve: Lacika (3,5 év)

Hogyan botlottál a gyöngyfűzésbe?

Először az interneten láttam nagyon szép gyöngy ékszereket. Gondoltam megpróbálok egyet én is elkészíteni, de amiket magamtól készítettem azok sehogy sem akartak úgy sikerülni ahogy a képeken szerepelt. Akkor még nem tudtam, hogy milyen sok mindenre kell figyelni. Nem mindegy milyen technikával készül, nem mindegy a damil vastagsága, illetve az,hogy egy-egy ékszert damilra vagy cérnára fűzünk-e. Nagyon fontos a gyöngy minősége is, az olcsó kínai gyöngyökből nem lehet szép ékszereket készíteni. Én japán, vagy cseh gyöngyöket használok. A technikák közül elsősorban a peyote és brick stitch technikákat alkalmazom. Ezeket a technikákat illetve sok más dolgot is, egy gyöngyfűző tanfolyamon tanultam. Az ékszerek elkészítéséhez nagyon sok türelem és kitartás kell, mivel megesik, hogy egy-egy ékszert többször vissza kell bontani. Új minta elkészítése általában elég sok időt vesz igénybe akár heteket is, mivel este dolgozok amikor Lacika már lefeküdt. Ha olyan mintával dolgozok, amit már csináltam az pár óra alatt elkészül.

nelli 709

Mi adta az ötletet, hogy ezzel foglalkozz?

Mindig is kreatív hobbyjaim voltak: patchwork, gobelin, subázás… az interneten böngészve találtam olyan oldalakra amik gyöngyfűzéssel foglalkoztak, és egyre jobban megtetszett…

Mennyi idő telt el azóta, hogy elkezdted tanulni, egészen addig, hogy egy oldalon megtalálhatók a megvásárolható kész szettek, ékszerek.

Hobby szinten évek óta foglalkoztat a gyöngyfűzés, de komolyabban 1,5 éve foglalkozok vele. A www.pappnelli.meska.hu oldalra pedig kb. 2 hónapja kezdtem el fel rakni. Illetve ugyanebben az időben készült a gyongysarok.blogspot.com és a facebook oldal is.

Gyöngyfűzött nyaklánc

Ékszereken kívül mit lehet még készíteni gyöngyfűzéssel? 

Lehet még különböző figurákat (állat, virág), könyvjelző, kulcstartó, kis szobrok, faberge tojás… stb…

Mini gésa gyöngyökből

Ami eleinte hobbi volt, az hogyan lett hivatásod?

Örülök,hogy sokaknak tetszenek a munkáim, sokan vásárolják, de ezt még nem tekintem hivatásomnak.

Közeleg a Karácsony, hát nem lenne szép ajándék valaki számára az egyik Nelli féle ékszerköltemény?