kisbaba szoptatása

Abban a kórházban, ahol én szültem, hihetetlen nagy figyelmet fordítottak a szoptatás fontosságára. A csecsemő nem kapott sem cukros vizet, sem tápszert, sem tiszta vizet, csak és kizárólag az édesanya emlője volt az egyetlen táplálék forrás.

Én kezdő anyaként kerültem oda, inkább a szörnyűségét éreztem ennek, mert a babák állandóan sírtak. Az az anyuka, akinek rögtön jött a teje szerencsés volt, mert az ő gyermeke tudott enni, akinek nem volt teje, az pedig hallgatatta a síró és éhes gyermekét, és tehette 5 percenként cicire a csecsemőt. Az én kislányom nagy súllyal született, így szerencsés volt, mert a vércukor szintje miatt kellett, hogy kapjon tápszert, de például a mellettem fekvő anyuka bár már a második gyermekét szülte meg, nagyon kétségbe volt esve, mert még a második napon sem jött meg a teje, a babája pedig szinte vég nélkül sírt. Ez persze nem volt túl jó a hölgy idegállapotának, aki sokat idegeskedett amiatt, hogy nem tud a babája enni.

Persze megértem a kórház álláspontját, mert minél többet kerül mellre egy baba, annál hamarabb indul meg a teje egy anyukának. De látni, hallani, hogy a gyermekünk az éhség miatt folyamatosan sír, mi pedig nem tudunk neki táplálékot biztosítani, azt nagyon nehéz átélni egy édesanyának. Persze a legtöbbször három nap után beindul a tejtermelés, azután pedig mindenki boldog.

breastfeeding2

Egészen az első mell gyulladásig. Kevés anyuka van, aki nem élte át ezt az igen fájdalmas érzést. Mert bizony van, hogy ödémás gyulladt lesz a mellünk, amit jó minél előbb megszüntetni. Én minden kórházba, ahol születnek gyerekek kötelezően felvetetnék minimum egy szoptatási tanácsadót, aki az édesanyákkal megbeszél minden fontos dolgot, amit a szoptatásról tudni kell, vagy érdemes. Akinek mindig lenne ideje megmutatni a helyes tartásokat, hogy mikre érdemes odafigyelni, mit kell tenni ha elkezdődik a gyulladás, hogyan kell hatékonyan kézzel fejni. (van, akinek egyáltalán nem bírja a melle a gépi fejést, és attól lesz ödémás). Persze ott vannak a csecsemős nővérek, akik el tudják mindezt mondani, de szegények olyan szinten le vannak terhelve, hogy nincs idejük mindent megmutatni, elmagyarázni.

Pedig ez nagyon fontos lenne, leginkább a kezdő kismamáknak.

Minden esetre érdemes már szülés után, de legkésőbb ha fájdalmunk van, felkeresni egy szoptatási tanácsadót (néhány kórházban erre van lehetőség, és a beszélgetés díjtalan), mert egy fájdalommentes, kényelmes szoptatás megfizethetetlen egy édesanyának.