Nóri a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának a vezetője, 16 ember munkáját szervezi napról-napra. Emellett egy lassan 5 éves kislány édesanyja. És persze ő is az a típusú anyuka, aki a 12 órás munka, és a kislánya nevelése mellett sem tud nyugton maradni, szabad perceit a varrásnak szenteli.

gomba

A varrást sokan könnyű dolognak tartják (kivéve engem, akinek semmi érzékem sincs hozzá). Te hogyan találtad magadnak ezt a hobbit?
Anyukámtól és a nagymamámtól tanultam még általános iskolában hímezni, kötni, horgolni, és a varrás alapjait. Középiskolában is varrtam, próbálgattam mire vagyok képes. Egyszerűbb dolgokat varrtam akkor, pl. ágyneműhuzatot, amit saját magam festettem be színátmenetesre, nadrágot varrtam magamnak. Talán ezek voltak a legnagyobb dolgok akkoriban. Főiskola alatt inkább kötöttem, sálat, pulóvereket, kardigánokat. Mikor dolgozni kezdtem, kicsit háttérbe szorult a varrás, egyéb „alkotó” tevékenységekben éltem ki magam (mindenféle kézműves hobbit kipróbáltam, pl. ékszerkészítés, fonás, kisüthető gyurmából tárgyak, stb.), de a kötés, horgolás jelen volt, kisebb használati tárgyakat készítettem, pl. telefontokot, táskát. GYED alatt újra varrni kezdtem, anyukámtól kaptam saját varrógépet, így több dolgot kipróbáltam. Új dolgokat, technikákat szakkönyvekből és netes „tutorialok”-ból tanulok.Sajnos (vagy nem) GYED alatt egy másik dologra is nagyon sok időm elment, formatortákat készítettem, és rengeteg különféle sütemény receptet próbáltam ki, lekvárokat főztem be. Utólag azt gondolom inkább varrnom kellett volna akkor is.
Jelenleg hobbiként varrsz, mik a jövőbeli terveid a varrással kapcsolatban?
A munkában terveztünk jövőre egy olyan projektet, aminek az a címe, hogy Hasznos Tudás. Ezen belül szeretnénk a Veszprémi Művelődési központ igazgatónőjével (Nevada Amália) egy kis varró-kört indítani – mert több kolléga és ismerős is szeret varrni – ezt tervezzük kibővíteni úgy, hogy aki esetleg nem tud, de szeretne elsajátítani néhány fogást, az is eljöhessen, és itt elsajátíthasson némi tudást. Helyileg meg is fogjuk hirdetni, úgy biztosan több személyhez is eljut a híre a foglakozásnak. Bent a munkahelyemen főleg közösségi művelődési, módszertani projekteket valósítunk meg. A közösségi művelődésben például nagyon fontos szerepe van a hobbi tevékenységeknek, mint a varrás is, mert ez lehet egy közösség összekovácsoló érdeklődés.
Miket szoktál varrni mostanában?
Díszpárna huzatot, fotózási kellékeket, pónikat, nyulakat (Tilda minta alapján), baglyokat, tököt, gombát, zsebkendő tartót, konyhai tárolókat, kötényeket, sütőkesztyűt, függönyöket. A kislányomnak barbie ruhákat, Neki és magamnak ruhákat, de kisebb átalakításokat is végzek, nemcsak saját részre, hanem ismerősöknek is (pl. szűkítés, nadrág felvarrás, stb.). Van egy nagy kedvencem, a „vudu”-gólya, amit eddig 4 ismerősömnek varrtam meg, ebből 3-nak már meg is született a babája, tehát hatott a gólya!  A negyedik most kapta meg pár napja, ott is nagyon várom a hírt…

gólya
Nem gondoltál még rá, hogy üzletszerűen foglalkozz a varrással? Esetleg egy saját oldalra feltenni a termékeidet, stb…
Nem gondoltam rá, mert annyi időm nincs, hogy olyan mennyiségeket varrjak bizonyos dolgokból, hogy eladásra elég legyen. Általában magunknak, a családnak, barátoknak varrok. Igazából nem tudom azt sem, mennyire érné meg, hiszen drágák az alapanyagok (én a 100%-os pamutvásznat, minőségi anyagokat szeretem használni, mert szépek és könnyű velük bánni) és a munkaóra, ráfordított energia nagyon sok, olyan árat kellene kérni, amit nem fizetnének meg, mert találnak olcsóbbat bármelyik háztartási, vagy lakberendezési boltban. Van saját varrós blogom, de itt inkább csak „büszkélkedek” az alkotásokkal, nem árulom őket. Az időhiányomat mutatja, hogy rengeteg alkotásom le sincs fotózva. Ha még GYED-en lennék és lenne időm, lehet, hogy megpróbálnám.
Szerinted üzletszerűen is érdemes egy anyukának belevágnia a varrásba? Meglátásod szerint meg lehet élni ebből egy kisgyermekkel otthon lévő anyukának, vagy csak kiegészítésként érdemes tekinteni rá?
Szerintem csak abban az esetben, ha amúgy sem dolgozna, vagyis az apa a családfenntartó, vagy főállású anya. Ezt üzletszerűen – munka mellett – nem hiszem, hogy lehetne olyan mértékben csinálni, hogy biztos megélhetést adjon. Ha magamból indulok ki, tőlem általában mindenki ingyen szeretné kérni a varrott dolgokat, vagy javításokat, vagy barterben oldjuk meg (pl. egy fotós hölgynek kellékeket varrtam, Ő meg fotózott minket) de pénzt még nem kértem érte és nem is ajánlottak. Próbáltam 1-2 alkalommal hirdetni, de ahogy említettem, azon az áron, amiért megéri eladni nem jelentkezett vevő. (Az anya-lánya kötény szettet hirdettem, de nem volt rá érdeklődő) Biztos sokan foglalkoznak azzal, hogy „meskára” varrnak ezt-azt, de hogy ebből élnek-e, vagy csak jövedelem kiegészítés, nem tudom. Nálam csak hobbi, bevételem nincs belőle, csak kiadásom, meg az alkotás öröme.

anya-lánya kötény
Nincs is annál jobb, mint egy közös csajos tevékenység a kislányunkkal. Liza tud/szeret segíteni Neked a varrásban?
Persze. Rendszeresen leadja a rendelést, hogy mit szeretne, és azt is, hogy milyen legyen (pl. Én kicsi pónimból a parasprite-ok, pónik, nyulak, stb.). Szívesen segítene is, néha engedem, hogy Ő nyomja a varrógép pedált, de még kicsit ahhoz, hogy komolyan részt vegyen benne.
Mik a tanácsaid egy – a varrásba most belevágó – anyukának?
Ha csak hobbiként szeretne varrni, akkor bátran kezdjen hozzá, szerezzen be egy jó varrógépet (használtan is remek gépeket lehet vásárolni, nem kell feltétlen egy vagyonért új, modern gépet venni, az enyém is bolhapiacról való, amit a Nagybátyám tett rendbe), és kezdje egyszerű dolgokkal, akkor biztos a sikerélmény. Egyszerű, de látványos átalakulás a lakásban, ha pl. új függönyt varr, díszpárna huzatot, ágyneműt, stb. ezeket könnyen meg lehet varrni. Ajánlom még a táskákat, zsebkendő tartókat, és később a bonyolultabb dolgokat, plüssfigurákat, ruhákat. Érdemes szétnézni  külföldi varrós blogokon, rengeteg ötletet és folyamatleírást, mintát lehet találni, csak keresni kell.

Lassan itt a Karácsony, és nincs is jobb ajándék egy saját magunk által elkészített, megvarrott meglepetésnél! Ha van érzéked hozzá és kedvet is érzel egy kis varrogatáshoz, egy kis kreativitással gyönyörű dolgokat tudsz készíteni!