Az előző interjúban olvashattatok Hajniról, akinek a férje vasútépítőként dolgozik. Nem elég hogy Hajni rengeteg időt kénytelen egyedül helytállni napról-napra, de még arra is szorít helyet sűrű napjában, hogy varázslatos ékszereket készítsen drótból!

Név: Károlyné Kovács Hajnalka (27 éves)
Férje neve: Károly Szabolcs
Kisfiuk neve: Károly Roland (14,5 hónapos)

Drótékszer! Hogyan botlottál ebbe az anyagba?

ékszerszettMikor általános iskolás voltam, gyöngyfűzéssel foglalatoskodtam, akkor kezdett ez a technika gyerekcipőben járni itt az országban. Akkoriban én még ezzel nemigen foglalkoztam, elvoltam a gyöngyös ékszereim világában. Aztán sok évvel később az esküvői készülődés során merült fel a kérdés bennem – a csodás ékszereket nézegetve -, hogy egy alkalomra adjak ki ennyit egy nyakékre? Nem mellesleg nem igazán találtam nekem tetszőt. Aztán beugrott, hogy rá kellene keresni a drótékszerek készítésére, és ha elbírok vele, akkor legalább elkészíthetem a saját ékszerem a nagy napra. Előbb apa műhelyét fosztottam ki, fogó és drót téren. Majd a kezdeti sikeren felbuzdulva, hosszas keresgélésnek hála, megtaláltam a megfelelő alapanyagot, ami az ezüstözött ékszerdrót volt, máig ezzel dolgozom a legszívesebben.

 Hol tanultad, miként sajátítottad el ezt a technikát?

Remek leírásokat lehet találni Google „barátunk” segítségével J Köztük nagyon részleteseket is, ahol az alapanyagoktól a fogókon és az alaphajlításokon kívül részletes ékszer leírások is el lehetett sajátítani. Ezeknek a leírásoknak köszönhetően viszonylag rövid időn belül sikerült az alapokat megtanulnom, majd begyakorolni.
pl: http://www.kreativvagyok.hu/drotekszer/drotekszer-keszites-alapjai/

 Mi volt az első munkád?

Hát, ha a gyakorló darabot nem veszem számításba, akkor a saját menyasszonyi nyakékem, fülbevalóm és fejdíszem. Ezek remek gyakorlási felületet biztosítottak számomra, remek lehetőséget adtak megbarátkozni magával a dróttal és elsajátítani a fogók használatát is. Majd amikor a sajátommal végeztem, úgy gondoltam meglepem a koszorúslányokat is saját készítésű ékszerrel.

fúlbevaló, medál

Mára saját vállalkozást indítottál, ami egy 14 hónapos gyermek mellett nem kis teljesítmény, főleg, hogy a férjed rengeteget van távol. Hogyan csináltad?

Kezdetben indítottam egy ékszeres oldalt, ahova feltöltöttem az elkészül művek képeit. Itt aztán egyre többen kerestek meg, hogy szeretnének vásárolni, így hát nem maradt más, mint elindítani egy vállalkozást. Nem szerettem volna, hogy a hobbim miatt összetűzésbe kerüljek a hatóságokkal. A vállalkozás indulását férjemnek köszönhetem, hisz igazából ő lett vállalkozó, így volt egyszerűbb, főleg mivel kistestvérben is gondolkodunk, így a jövőben nem lesz macera emiatt sem. Ki kell térnem a kisfiamra is, aki a világ legjobb gyereke: türelmes és hála égnek hamar megtaláltuk a napi ritmusát is. Így az ő pihenő idejében van időm vezetni a háztartást és dolgozni is. Na és persze mire való az este…

Saját magad tervezed az ékszereidet?

Vegyes a felhozatal, rengeteg saját tervezésű ékszer került már ki a kezeim közül, de sokszor a kedves Vásárlók kész rajzokkal érkeznek hozzám, vagy egy ékszer képét küldik el, hogy olyat szeretnének, ha lehetséges. És miért ne lehetne? Kezdetben csak drótos ékszereket készítettem, aztán egy édesanya megkeresett, hogy szeretné gyermekeit fülbevalóba foglaltatni, hogy mindig vele legyenek. Ennek a kérésnek hála megismerkedtem a lencsés ékszerek készítésével is. Majd egy másik megkeresésnek eleget téve elkészültek az első rugalmas alapra készült karkötők is.  Szóval mára már kinőttük a drótékszer nevet. Viszont a kedvencem az, amikor elmondják, mit szeretnének pl: gyűrű, milyen kővel és nagyjából felvázolja, milyen legyen, de rám bízza a dolgot.  Volt egy menyasszony, aki leírta, hogy egyszerű legyen, ekrü színű fülbevaló, nyaklánc és karkötő, küldött egy képet a ruhájáról, majd a tervezés következett és utána már csak remélni kellett, hogy tetszik a vendégnek…

 Ha valaki szeretne belevágni a drótékszer készítésbe, mit tanácsolsz neki?

Hogy előbb valami olcsó dróton gyakoroljon, az ezüstözött drót nagyon drága a kísérletekhez.  A fogók minőségére is figyeljen nagyon, mert nem mindegy mivel dolgozunk. És még annyit, hogy kitartás, nem feladni… sokat gyakorolni. Nem hiába a mondás: gyakorlat teszi a mestert.

Jól tudom, hogy saját magad fotózod a munkáidat? Hogyan sikerült elsajátítanod a fotózást annyira, hogy tökéletes művészi képeket készíts? 

Igen jól tudod. Bár azért a tökéletestől messze állnak… De köszönöm a bókot.
Igazából fényképezni mindig is szerettem, apának hála kaptam egy ügyes kis gépet hozzá. A többi már csak a tárgyfotózás elsajátításán múlt, amiről megint rengeteget lehet olvasni. Készítettem egy dobozkát magamnak, amit felülről megvilágítok egy lámpával, így általában sikerül élethű színeket fotózni, de még így is megesik, hogy némi árnyalatbeli eltérés látható a valósághoz képest. Mostanában már kevés utómunkát igényelnek az elkészült fotók, amúgy sem szeretem agyon szerkeszteni a képeket.

 Mik a terveid a jövőre nézve?

Ez egy nagyon jó kérdés. Általában a mának élek… de a terveink közt szerepel még két kisgyermek, egyszerűen imádom az anyaságot és emellett az ékszerek készítését is szeretném tovább folytatni. Mindezt úgy, hogy a családi élet kárára ne menjen! El tudom képzelni magam a jövőben, hogy itthon főállásban készítem az ékszereimet, így a kicsiknek is jobb lenne, meg nekem is könnyebb, főleg ha apa, akkor is így dolgozik. Aztán majd meglátjuk, mit hoz a jövő!

nyaklánc, fülbevaló