Ha terhességed előtt szerettél futni, de kisgyermeked megszületése után nincs rá időd, lehetőséged, mert nem szeretnél távol lenni babádtól, akkor a babakocsival futást Neked találták ki!

Egy sport, amelyet pici babáddal együtt végezhettek! Mindketten friss levegőn vagytok, társaságban.

De hogy mikor is kezdd a futást? Erről eltérő vélemények vannak, de a leginkább javasolt szülés után fél évvel elkezdeni. Nagyon fontos a babánknak és nekünk anyukáknak is fokozatosan elkezdeni futni. A gyermekünket hozzászoktatni a babakocsihoz, szervezetünket, izomzatunkat a futáshoz, testünket ahhoz a tartáshoz, amit mozgás közben a babakocsi tolása okoz. Ezért érdemes először maximum fél órát futni, és ezt az időt szépen lassan növelni. Meg kell szoknunk egy kézzel fogni a babakocsit, úgy használva, mint egy mankót, amely során ízületeinket is kíméljük, hiszen minimálisan megtámaszkodunk a babakocsin, így kisebb lesz a terhelés. Az első pár napban nem is kell feltétlenül kocogással kezdenünk, egy gyors, tempós séta is tökéletesen megfelel. Ha bármilyen kellemetlen érzésünk lenne futás közben, például alhasi fájdalom, akkor még egy kicsit hagyjuk pihenni szervezetünket, és térjünk át egy könnyebb mozgásformára.

futás közben pihenő

Futni bármilyen babakocsival lehet, de célszerű a speciálisan erre kialakított kocsival tenni. Ezek a babakocsik rendkívül biztonságosak, többek között plussz fékkel rendelkeznek, így nem csak menet közben, hanem például egy lejtőn lefelé menet is könnyen tudunk lassítani. Ugyanis a tolókaron van egy hasonló fék, mint a bicikliken. Ha nincs, akkor a toló kart érdemes egy karpánttal ellátni, amelynek az egyik végét a  toló karra, a másik végét pedig a csuklónkra tudjuk rögzíteni. Így semmi esetre sem tud elgurulni tőlünk a babakocsink.

Biztonsági okokból az egyik legfőbb tudni való, hogy a futó kocsik 3 kerekűek. Hosszú a tengelyük, így messze van egymástól az első és a két hátsó kerék, ezért nagyon stabilak. Szintén biztonsági okokból  az első kerék vagy alapból fix, vagy fixálni kell! És bár első hallásra nehezebbnek tűnik így irányítani a kocsit, és tényleg az, de nem lehetetlen, csak meg kell tanulni így irányítani. A kanyarodáshoz egy picit meg kell emelni a kocsi elejét. Cserébe a kocsink első kereke futás közben sem kanyarodhat el, ami hatására akár fel is borulhatna a babakocsink a gyermekünkkel.

A rázkódás szempontjából fontos, hogy ne tömör kerekű kocsival fussunk, és a kerék átmérője minél nagyobb, annál jobb (minimum 20-30 cm. szokott lenni).

Ezek a babakocsik általában 5 pontos biztonsági övvel rendelkeznek és dönthető háttámlával, hogy ha a babánk elaludna, kényelmesen feküdhessen.

babakocsival futás

Fontos még kiemelni, hogy ezek a kocsik hosszú, néha íves napellenzővel rendelkeznek, hogy a gyermekünket mindenképp védje a naptól és az esetleges menetszéltől is.

És hogy meddig használhatók ezek a speciális babakocsik? Általában 6-8 hónapos kortól javasolt futó babakocsival futni, mert a sport ülések miatt a babánknak már stabilan kell ülnie. Típustól függően általában 3-4 éves korig használhatók ezek a babakocsik, de némelyik akár a  gyermekünk 5 éves koráig.

És természetesen olyan alap kiegészítők is kaphatók ezekhez a kocsikhoz, mint például az esővédő, vagy a szúnyogháló.

futó babakocsi

Nyári Fruzsina, a Fuss Babakocsival Mozgalom és Egyesület alapítója pedig azokra az anyukákra, apukákra is gondolt, akik nem tehetik meg, hogy a futás öröméért gyorsan lecseréljék a már meglévő babakocsijukat. Mert lehetőség van kölcsönözni is egy ilyen csoda járgányt. Akár egy hétre is!

Ha további információkat szeretnél megtudni erről a sportról, vagy érdekelne, hogy hol szerveznek babakocsis futásokat, versenyeket, látogass el Fruzsiék weboldalára, a http://www.fussbabakocsival.hu/ vagy a facebook  oldalukra https://www.facebook.com/fussbabakocsival