Amikor a kórházban vagyunk az újszülött gyermekünkkel, minden idegszálunk haza vágyik. Hiába van meg a kórházban a biztos nővéri segítség, mégis csak az az otthonunk, és ott jó, ahol ott van apa is.

De hogy a hazaérkezés első pillanatai nyugodtak legyenek, nem árt 1-2 dolgot gondosan előkészíteni, mielőtt a kórházba megyünk. Íme néhány azok közül, amire érdemes figyelni:

  • Nem biztos, hogy lesz kedvünk és időnk az első pár héten főzőcskézni. Már terhességünk félidejében elkezdhetünk olyan ételeket fagyasztani, amit később csak kiolvaszthatunk. (pl.: lecsó, pörkölt, raguk, levesek, stb,);
  • a gyermekünk kiságyába lepedőt, takarót tehetünk;
  • Minden pelenkázáshoz szükséges dolgokat érdemes előkészíteni, pl.: pelenka, popsitörlő, első időre vatta, alkohol, hintőpor, beszerezhetünk erősebb popsi krémeket kis tégelyben azokra a pillanatokra, amikor kicsit pirosabb lenne babánk popsija, hogy kéznél legyen. pl.: sudocrem, enyhébb pirosságkor Neogranormon kenőcs.
  • Ruhatár összeválogatása, textilpelenkák előkészítése, kimosása, vasalása.
  • Kevesen „ússzák meg” a nyakig kakis gyerkőc átöltöztetését. És ráadásul nincs az a festék ami jobban megfogná a ruhát, mint a baba kaki, ha azt azonnal nem kezeljük. Ezért érdemes beszerezni otthonra Vanish szappant, amivel a baleset után azonnal ki tudjuk dörzsölni a ruhából a foltot, majd fél óra áztatás után mehet a mosógépbe a ruha
  • Ha babánk has fájós, és már semmi csodagyógyszer nem segít, mert szegény picike még mindig sír, jó, ha kéznél van egy szélcső (bármelyik gyógyszertárban beszerezhető), ami megkönnyíti babánk érzetét puffadáskor.

És amikor átlépjük majd újszülött babánkkal a küszöböt, legalább ágyazással, vasalással, főzéssel, satöbbi, nem kell bajlódnunk…

Na de miképp is legyen mindenki számára a legnyugodtabb a hazaérkezés első pillanatai?

anya és lánya

Mikor belépünk az ajtón, ahelyett, hogy hagyjuk, hogy elfogjon egy kis bizonytalanság, menjünk körben a lakáson (feltéve, hogy gyermekünk ébren van), és mutassunk meg neki mindent. Egyfajta tárlatvezetésre gondolok, amelyet halk, nyugodt hangon az anyuka vezet. Ez megnyugtatja a babát és a mamát is. Különösen nagy hangsúlyt fektetni az ő birodalmára, ha van külön ágyacskája, akkor elmesélni neki, hogy ott fog aludni a barátaival, mert biztosan lesz benne csicsi kendő, vagy plüss állatka, esetleg mindkettő.

Ha nem csak apa kísért minket haza, akkor érdemes az illetőt befogni (persze akár apa is segíthet), esetleg egy csésze teát készíteni, vagy ha ennénk valami könnyűt, ilyenkor varázserővel bír egy kevés házi húsleves. És amíg a mama eszik pár falatot, apa ismerkedhet az új jövevénnyel.

És mi van akkor, ha házi kedvenc is van a családban? A kutyus alapvetően házőrző, aki védi a birodalmát, nagyon kell figyelni, hogy ne érezze betolakodónak a kisbabát. Mielőtt hazajövünk a kórházból, érdemes hazaküldeni egy pelenkát, vagy takarót, hogy szokja a kicsi szagát. Akár milyen picike is a kutyusunk, az első időben ne hagyjuk egyedül kisgyermekünkkel. A kutyus védi magát, ha úgy érzi, hogy támadják, márpedig egy ilyen kicsi gyermek nem tudja, hogy hogyan kell a kutyákhoz érni, durván is bele tudnak kapaszkodni szegény állatba… És ha a kutya eddig nagy kedvenc volt, próbáljuk a legkevésbé elhanyagolni. A séta nekünk, anyukáknak is nagyon jó stressz oldó, és egy 10-15 perces játék kutyánkkal is nagy energiatöltetet adhat.

A macskák egy kicsit más esetek. Őket vonzza a meleg, így a mi kis csomagocskánk iránt is valószínűleg érdeklődést mutathat. Egy újszülött tüdeje még nagyon érzékeny, így a macskaszőr könnyen allergiás reakciót válthat ki belőle, valamint akár asztma kialakulásához is vezethet, ha folyamatosan szívja be babánk a szőrt. Ezért érdemes a cicust kizárni a gyermek szobájából, elkerülve, hogy mellé kuporodjon alvás közben.

Én először nem gondoltam volna, hogy bármi jelentőséggel bír az a tanács, hogy az első napokban érdemes a látogatók számát minimálisra korlátozni. Aztán a második itthon eltöltött napon, amikor megrohamozott minket az egész család, és mi itt álltunk férjemmel és egy fáradt kisgyerekkel, aki kézről kézre járta a rokonságot…bármennyire is imádok mindenkit és boldog vagyok, hogy ilyen nagy szeretettel fogadták őt, azért nem kis energiát vett el tőlünk az a pár óra. Bár az is lehet, hogy a lakásunk nagysága is hibafaktor ebben, mert nem volt egy zug, ahova el tudtam volna vonulni a zsongástól, akár csak egy fél órára… minden esetre aznap este megbeszéltük férjemmel, hogy ha lesz egy másik gyerekünk, nála egy kicsit máshogy szervezzük meg a család látogatást.

És a legfontosabb, hogy minden pillanatot meg kell ragadni a pihenésre. Ha a kisbaba alszik, aludjon az édesanya is. Főleg az első időkben. Mert fáradt a szervezetünk, szüksége van feltöltődésre.

Biztosan rengeteg dolog van még, ami nem került említésre, de érdemes odafigyelni rá hazaérkezéskor. Nektek milyen ötleteitek vannak ezzel kapcsolatban?

anya és gyermeke