Angol tanítás gyerekeknek early learning as a way of opening windows of the mind

Bármilyen idegen nyelv tanulásával rengeteg pozitív élményt és tapasztalatot szerezhetünk. Ez egy olyan befektetés, amely kizárólag nyereséget hozhat életünk bármelyik szakaszában. Azonban a gyerekek, akik igazán hamar megismerkednek a nyelvtanulás kalandos világával, sokkal hamarabb megtapasztalhatják annak minden előnyét életük folyamán. A képlet igen egyszerű…

Minél korábban kezdenek el tanulni a gyerekek egy idegen nyelvet annál hamarabb kitárulkozik a világ és új kapuk nyílnak meg előttük. Rengeteg előnye van annak, ha gyermekünket korán megismertetjük  a választott idegen nyelvvel. Azok, akik már óvodas korban elkezdenek játekos formában ismerkedni egy adott cél nyelvvel, számukra a tanulás sokkal kevesebb gondot fog okozni es sokkal természetesebbé válik az adott nyelv használata, megértése. Arról sem szabad megfeletkeznünk hogy a gyerekek sokkal könnyebben tanulnak és a megfelelő módszerrel kivalóan elsajátítják a nyelv szókincsét, hanglejtését, valamint nyitottabbá válnak más népek kultúrája, szokásai felé. Mindehhez fontos, hogy a megfelelő módszerekkel tanítsuk a gyermekeket.

A korai időszakban a legfontosabb hogy a tanulás során a gyermekek az életkoruknak megfelelő szövegkörnyezettel találkozzanak és a nyelvtani szabályok helyett a jelentésen legyen a hangsúly valamint a komunikáción és a játékosságon. Az órákat feltétlenül élvezetessé kell tenni számukra.

gyermek tanul

Az ehhez vezető út a játék.

A gyermekek figyelmét a leghatékonyabban a játékos foglalkozásokkal lehet lekötni. Egyfajta felfedezésben vesznek részt óráról órára és minden alkalommal valamivel gazdagabbak lesznek. Új szókinccsel vagy egy új dal ismeretével, esetleg új hasznos kifejezésekkel. Fontos hogy úgy kezdjék el az idegen nyelv tanulását, mint ahogy az anyanyelvüket vélik felfedezni és használni. Hallják, utánozzák, mutatják, ismetlik, majd használják.

Megfelelő motiválás

Természetesen nem szabad elfeledkezni arról hogy a gyerekeknek még nagyobb szükségük van motiválásra a tanulás során. Ezt a feladatot a tanárnak és a szülőknek egyaránt magukénak kell hogy érezzék.

A tudáshoz vezető út

Dalok, mondókák és játékok

egér billentyűvel

Mindig különleges és fontos szerepe van a tanulás folyamatában. A gyermekek könnyebben tanulnak játék közben. A játék a gyermekek életében alapvető szerepet tölt be. Ha az angol órák élvezetesek számukra és a gyermekek felfedeznek egy új világot az angol nyelv segítségével, akkor számukra ez a fajta tanulás természetessé és szerethetővé válik.

Minden egyes új dal új szókinccsel ismerteti meg a gyerekeket, amiket az órákon kívül is szívesen énekelnek. Emellet fejleszti a ritmus érzéküket, kiváló módja az ismétlésnek és a tanult szavak előhívásának, valamint a megfelelő hangsúly és a hanglejtés elsajátításának.

A különböző játékok arra valók hogy fejlesszük a gyermekek fantáziáját, valamint egyfajta szabályrendszer kialakulását segítjük vele, olykor verseny helyzetet produkálnak. Ennél a pontnál meg kell hogy jegyezzem, hogy rendkívül fontosnak tartom a jaték során a nyereség és a vesztés élményének megtapasztalását és mind két helyzet megfelelő kezelését, elfogadását.

A játékosság mindig segít feloldani a gátlásokat és pozitív környezetet teremt a benne résztvevők számára. Fontos hogy a foglalkozások idején a gyermekek legtöbb érzéket lekössük és megmozgassuk. Gondolok itt a hallás, látás és a mozgás szenzoraira.

A HATÉKONY TANÍTÁST SEGÍTŐ MÓDSZEREK ÉS ESZKÖZÖK

TPR

Ez egyfajta beszédértést segítő módszer, amikor a gyermekek cselekvéssel bizonyítják hogy értik a hallott szöveget, utasítást. A tanár bemutatja és a gyermekek utánozzák.

Mesék, rövid történetek

Ezek szintén elengedhetetlen kellékek a gyermekek életében. Rengeteg feladatot építhetünk egy jó mese köré, amit többször is fel lehet használni, segítve ezzel az ismétlést és a tanult anyag rögzítését.

Művészet, alkotás

Egyfajta kiegészítő kellékei a tanulásnak. Színesíti és formába önti a tanult anyagot. Nem beszélve arról, hogy a gyermekek imádják a színeket valamint szeretnek rajzolni és különböző tárgyakat készíteni.

Tanár

A megfelelő tanárválasztás fontos eleme a tanulásnak. Ha van egy jó kapcsolat a diák és a tanár között, az kizárólag fejlesztőleg hat a tanulási folyamatra.

Tanulás az internet segítségével

Manapság egyre többen választják a tanulásnak ezt a formájat, hiszen rengeteg időt spórolhatunk meg a mai rohanó világban. A gyermekek oktatása is igen hatékony lehet, hiszen ez a módszer sok mindent lehetőve tesz számunkra. A mai gyerekeknek nem újdonság a számítógép ismerete és használata.

Az egészen pici gyermekeknek 7-8 éveseknek 30 perces foglalkozást ajánlanék, szülő bevonásával. Természetesen az idő hosszúsága idővel növelhető. Ebben a korban igen fontos a személyes kapcsolat, úgyhogy mindenképpen kamerás foglalkozást tennék lehetővé. Ennek előnyét élvezhetik azok a szülők, akik szintén szeretnék elkezdeni az angol nyelv tanulását.

Idősebb korban, akik már az iskolában is tanulnak angolt, az online tanulásnak minden előnyeit élvezhetik. Természetesen itt is nagyon fontos a jó kapcsolat kialakítása. Miután ez megtörtént egy jó szaktanár segítségével nagy fejlődéseket lehet elérni. Mindehhez nem kell menni sehova, csak a számítógépet kell bekapcsolni és kezdődhet a tanulás.

http://i-school.hu/

https://www.facebook.com/pages/i-school/233511510029400?ref=hl

learning

Szerző: Danyi Tímea