Ki ne gondolt volna rá, hogy olyan munkát válasszon, amely során világot láthat? Új földrészeket, országokat, városokat láthat, kultúrákat, embereket ismerhet meg? Van, aki csak ábrándozik róla, van, aki megvalósította álmát. Detti nem hétköznapi munkát végez, a húszas évei elején gondolt egy nagyot, és eldöntötte óceán járó hajóra megy dolgozni. Alább olvashatjátok a vele készített interjút, amelyben szó esik a munkája során tapasztalt kihívásokról, a nehézségekről, az előnyökről.

Neved: Kadlicskó Bernadett
Foglakozásod: Assistant Housekeeper

Hány éve hajózol?
11 éve ha jól számolom pontosan. Jelenleg a Mein Schiff 1,2,3 és idén június 6-án indítjuk az Mein Schiff 4-et. A hajók úticélja a Földközi-tenger, Karib-szigetek, Baltikum, Norvégia, Dubai és most novembertől Ázsia.

Honnan hova jutottál a ranglétrán?
2004-ben szobalányként kezdtem a Monal Lisa nevű hajón. Majd egy ével később folytattam a Lili- Marlinon, ott két szerződést húztam le (2szer 6 hónapot), majd később folyami hajókon mint First Cabin Steardess. Itt már több feladat jutott rám, de élveztem nagyon. Mennyi idő alatt? Majd 5 év kemény munka után egyszer csak hívtak az irodából hogy lenne egy új pozíció számomra a most nyíló Mein Schiff német nyelvű óceán járó hajón. Szobalányként kezdtem, mára Housekeeper vagyok. Az északai recepciós segítsége és 10 Cleaner fönökeként, én felelek az éjszakai takarítókért, ellenőrzöm a munkájukat, osztom ki a feladataikat, és segítek a recepciósnak is.

Az elején mennyire volt nehéz a munka, és mára mennyire megterhelő fizikailag?
Mikor felkerültem a hajóra csak akkor döbbentem rá, hogy óriási feladat áll előttem, ráadásul angol nyelv tudás is szükséges mivel a hajón a House keepingben a szobalányok/fiuk filippínó és indonéz nemzetiségűek és egy kukkot sem beszélnek németül. Tehát volt kb. 2 hetem hogy megtanuljak angolul, ami szerencsére sikerült. A munkám nagyon érdekes mert általában éjszaka dolgozom. Este 9 kor kezdek és reggel 8–ig tart a munkaidőm. Feladatköröm elég széles mert az éjszaka  én vagyok, az éjszakai recepciós, valamint 10 éjszakai cleaner, akiket folyamatosan ellenőrzök, projekteket adok nekik. És a vendég óhaját-sóhaját teljesítem. Néha elég fárasztó, ez attól is függ, hogy milyen  mozgalmas éjszakám volt, de amúgy imádom a munkám és teljes szívvel, erővel dolgozom.

Mennyi időt töltesz egy évben itthon és külföldön?
Egy évben 8 hónapot hajózom majd 4 hónapot pihenek, de ez tőlem is függ, hogy hogyan vállalom be a szerződéseimet. pl. a múltkori szerződésem 6 hónapos volt.

Detty borító kép

Merre jártál már?
Szinte minden felé jártam már, kivéve Ázsiát, de erre is lesz most lehetőségem mert novemberben a Mein Schiff 1 megy Ázsiába.

Kedvenc helyed/ helyeid vannak-e?
Igen, vannak, az ember gondolni sem merné milyen csodálatos, eldugott helyek vannak a világban, amik csak arra várnak hogy felfedezzék őket. Kedvenceim közé tartozik Norvégia-Stavanger. Madeira, Cadis, Törökország – Kusadasi. Zöld –foki-szigetek,Venezuela- Isla Margarita, Karib-szigetek Saint-Martin, Aruba, Curacao, Tobago, Tortola.
Ezeken a helyeken az ember teljesen felszabadul, egyrészt csodálatos maga a látni való másrészt itt az emberek nagyon kedvesek, barátságosak és mindig jó kedvűek. Shoppingolásra is jó lehetőségek vannak, és az árak is elfogadhatóak.

Emlékszel még, hogy először hogyan élted meg a hajózást és a vele járó lelki, fizikai nehézségeket?
Persze ezt soha nem lehet el felejteni. Iszonyúan tengeri beteg voltam, már kisebb hullámzásnál is rosszul lettem, hánytam, ilyenkor dolgozni se nagyon tudtam. No meg a kaja az szörnyű volt, aztán később hozzá szoktam.
Lelkileg is nagyon megviselt. A családom, a barátaim, az ismerős közeg, és anyukám főztje, mind nagyon hiányoztak. Édesanyám nehezen engedett el, féltett, aggódott értem. Az édesapám és a nővérem maximálisan támogattak, ők nyugtatták meg anyukámat is, hogy nem lesz semmi baj, ha nem tetszik, majd haza jövök. És az is megkönnyítette a helyzetünket, hogy rengeteget beszéltünk telefonon, így anyu is megnyugodott, és nekem is könnyebben teltek a napjaim.
Eleinte minden új volt, idő kellett, mire megszoktam. Emlékszem, eleinte a kabinomat is nehezen találtam meg, fél órákat kerestem. A munkámat megkönnyítette, hogy volt ott rajtam kívül még egy magyar lány, aki rengeteget segített eleinte.

Detty-Zolival.

Milyen hatással volt ez a magánéletedre?
Sokat köszönhetek a hajózásnak. Rengeteg helyen jártam/járok, sok új dolgot ismertem és tapasztaltam meg, és legfőképpen a hajónak köszönhetem azt is hogy rám talált a Szerelem.

Tartós párkapcsolatra van esély ilyen életmód mellett?
Azoknak, akik itt találják meg életük párját, mint én is, biztosan könnyebb.

Mi a terved a jövőben?
Hogy mik a jövőbeli céljaim?….hát a hajózás! Egyelőre nem szeretném még abba hagyni, hisz nagyon szeretem a munkámat, élek halok érte. Hálás vagyok annak a régi barátomnak aki segített ebben nekem, hogy ingyen bejárjam a világ összes kisebb –nagyobb zeg-zugát, és még fizetnek is érte.

Ha valaki hajón szeretne dolgozni, mit tanácsolsz, hogyan kezdjen hozzá?
Mindenképpen jól elszántnak kell hogy legyen,és német-angol nyelven minimum középfokon kell hogy beszéljen. Előny a jó fizikai képesség, mert napi 10-14 órát kell kb. dolgozni. De ami szerintem a legfontosabb, hogy szeresse, becsülje amit csinál, és akkor biztos a siker! Ha jól csinálod a dolgokat hamar fel jutsz a ranglétrán!
Anyagiak szempontjából sem utolsó, hiszen kitartó munkával akár a jövődet tudod megalapozni vele.

Mein Schiff