Mi van akkor, amikor a gyermekünk még nem elég nagy az óvodához, de a szülőknek dolgozni kell menni? Bölcsődébe íratják a csemetét.
Sok szülő nehezen éli meg ezt az időszakot. Mert hát hol lenne jobb helyen a gyermekünk, mint mellettünk? Ki tudná megadni neki ugyan azt a figyelmet, biztonságot, mint amit tőlünk kap?

Mivel én is mostanában kezdtem el a bölcsi keresést, gondoltam megosztom veletek, hogy milyen információkhoz jutottam abban a három intézményben, ahol jártam.

Természetesen egyik intézményvezető számára sem volt újdonság az a tény, hogy lelki és érzelmi téren sok anyuka (főleg az első gyermekesek) nehezen viseli ha a gyermekét bölcsődébe kell íratni.  De érveik a bölcsődék mellett meggyőztek annak hasznosságáról.

Nyilván egy bölcsőde sem helyettesítheti az édesanyát, de ha már egy helyet kell találni a kisgyermekünknek, amíg mi dolgozunk, ez a legmegfelelőbb hely neki, mondhatni egy szükséges JÓ. Hiszen a gyerekek ott szakmailag a legjobb helyen vannak, egy önmagukkal egykorú közösségben, ahol jól képzett szakemberek igyekeznek minden igényüket kielégíteni. Semmit nem erőltetnek a gyerekekre, hagyják, hogy „védenceik” a saját ütemükben fejlődjenek. A bölcsődékben nincsenek kőbe vésett szabályok, rugalmasan kezelnek mindent.
Sokszor amit otthon nehezen, vagy még úgy sem sikerül megtanítanunk, azt a gyerekek egymástól pillanatok alatt ellesik.
Szocializálódnak, megtanulnak együtt játszani, sokkal önállóbbak lesznek, egy olyan rendszert visz az életükbe a bölcsis lét, amelyet könnyű szerrel építenek a saját kis életükbe. –nekem külön szimpatikus volt azokban a bölcsikben, ahol jártunk, hogy a gyerekek minden nap ebéd előtt tornásznak, és még az elpakolást is örömmel végzik együtt.
És a bölcsőde nem utolsó sorban nagyon jó lépcsőfok egy óvodás gyermeknek. Immunrendszerük erőssebbé válik a rendszeres közösségbe járástól, ezen kívül könnyebben veszik az óvoda adta akadályokat is.

És hogy egy bölcsis gyermeknek mi is kerül az asztalára?

zöldség
Az Óbudai Egyesített Bölcsődékben például központi étlap  van, minimális változtatással. Az alapanyagok közösek,  esetleg az ételek kicsit eltérő eljárással készülhetnek. Nagy  odafigyeléssel és változatosan főznek a konyhán. Külön  figyelmet szentelnek a fehérje, ásványi anyagok, só, cukor  megfelelő arányú bevitelére. Az évszaknak megfelelő primőr  gyümölcsök és zöldségek, friss kenyér és péksütemény  kerülnek az asztalra. Az étlapot általában előre kifüggesztik,  így a szülők jelezhetik, ha valamire érzékeny a gyermekük.

 

 

De persze akár milyen sok jó is van egy bölcsődében, gyermekünk és mi magunk számára mindenképpen változással jár, amire egy kis ráfordítással fel tudunk készülni, hogy minél zökkenő mentesebb legyen gyermekünk számára már a beszoktatás időszaka is.
Legelőször is érdemes megkérdezni a választott bölcsődét, hogy a gyerekek milyen napi rendszer szerint töltik a napjukat, és pár héttel előtte el lehet kezdeni otthon is hasonlót kialakítani.
Sok intézmény játszócsoportokat szervez, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a bölcsődei játékokkal, nem lesz ismeretlen számukra a közös játék, étkezés (amennyiben ebédelni is tudnak a gyerekek egy ilyen játszócsoportban), bepillantást nyerhetünk, hogy miként is zajlik egy délelőttjük.
Mielőtt csemeténk elkezdi a bölcsit, érdemes néha az intézmény felé sétálni, és beszélgetni a gyerkőccel, hogy nemsokára már ő is oda fog járni, mennyit fog majd játszani a sok kisgyerekkel.
Ezen kívül lehet olyan meséket olvasni, énekeket énekelni, amik a bölcsődékről szólnak. (én nagyon szeretek random módon kitalálni 17 hónaposomnak dolgokat, legyen az dal, mese, és imádja, hogy ő is részese lehet ennek a kitalálásának.)

És nagyon szimpatikus az is, hogy az általam megkérdezett bölcsődék úgy segítik továbbá ezt az időszakot gördülékenyebbé tenni, hogy a bölcsis néni családlátogatást tesz/tehet a picik otthonában.

bölcsis gyerekek

 

Ami nagyon meglepett, az az a tény volt, hogy bár  kislányomat szeptembertől szeretném bölcsibe járatni, ehhez  10 hónappal előtte fel is kerestem az első bölcsődét, ami a  lakhelyünkhöz a legközelebb esik. Ott sajnos már várólistára  kerültünk, és másik helyet kellett nézni. Ezért jó tanácsként  azt mondanám azoknak a szülőknek, akik gondolkodnak a  bölcsődén, hogy érdemes egy évvel korábban már látogatást  tenni a kiválasztott helyen, hogy előjegyzésbe vegyék a kicsit.  Főleg azokon a helyeken, ahol sok gyermek születik.