A Bakker, anya lettem! című könyved megjelenése óta eltelt lassan egy év. Mi történt veled azóta, hogy vagy? Lesz-e a könyvednek folytatása?

  • Sok minden történt az elmúlt egy évben, sok változás következett be az életemben, de minden rendben van, és jól vagyok, köszönöm. Könyv lesz, de nem a folyatása az elsőnek. Teljesen más témát fogok boncolgatni benne, ami szintén nagyon érdekes és megosztó a nők körében, többet azonban még nem szeretnék elárulni. Annyit lehet tudni, hogy előreláthatólag ősszel jelenik meg és remélem, hogy ugyanolyan nagy sikert arat majd, mint a Bakker, anya lettem!.

Úgy értesültem, hogy azért nem hagysz fel teljesen a kismamákkal, anyukákkal való foglalkozással.

  • Nem bizony. A könyvem kapcsán rengetegen kerestek meg, e-mailben, telefonon, facebookon egyaránt, és elmondhatom, hogy kivétel mindenki azon a véleményen volt, hogy rengeteg erőt és jókedvet meríthetett a könyvből és jó érzéssel töltötte el őket, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, gondolataikkal. A facebook-os tábor, a közel 15ezer anyuka is abban erősít meg tehát, hogy igenis szükség van arra ma, Magyarországon, hogy ne csak a babák illatos hajáról, cuki pofijukról és az örömteli, idillikus pillanatokról beszéljünk, hanem arról is, ami néha nehéz, ami idegesítő, ami kiakaszt minket, ami hiányzik. Innen jött az ötlet, hogy kifejezetten kismamáknak és anyukáknak is állok rendelkezésére coachként, azért, hogy lelkileg megerősödjenek, biztosak legyenek önmagukban, abban, hogy amit csinálnak, azt jól csinálják és, hogy a gyerek születése után is nyugodtan lehetnek céljaik, tehát ne záródjon be előttük a világ és korlátozódjon le az életük csak a gyereknevelés köré.

olga_magnetVan igény egyéni coaching mellett kifejezetten kismama coachingra is?

  • A válaszom határozott igen. Nem lenne szabad elbagatellizálni az újdonsült anyuka gondjait és érzéseit. A baj ott kezdődik, hogy egy anya, aki beszorítva érzi magát a négy fal közé és nem elégíti ki csak a gyermekkel való törődés, az azt fogja hinni, hogy vele van a baj, mert mások viszont – vele ellentétben- élvezik az otthonlét minden percét. Ha ezeket nem kezeljük időben, ha az anyuka kénytelen magában tartani érzéseit és nem mer beszélni róluk, mert gyötri a lelkiismeret önmaga hozzáállása miatt, akkor innentől egyenes út vezethet a szülés utáni depresszióhoz. Persze, attól, hogy vannak az embernek mélypontjai, az még nem azt jelenti, hogy depressziós lesz, de semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni az intő jeleket és időben szakember segítségét kérni.
    A helyzet persze nem mindig ilyen drasztikus: a legtöbb esetben azzal keresnek meg, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben, magányosak, elégedetlenek az életükkel és motiválatlanok. Teljesen érthető, hiszen a mai világban egy anya szinte teljesen izoláltan nevel egy, vagy akár több gyereket is úgy, hogy segítsége, támasza alig akad. Felületes barátságok a játszótéren, több száz kilométerre élő nagyszülők és estig robotoló édesapa. Ezek után ne csodálkozzunk, hogy az anyukák zöme a facebookon „esik egymásnak”, hogy ott bizonyítsák, ki a legjobb anya és ki, mit csinál rosszul és ott söpörjék be az elismerést, hogy igenis jó anyák.

olga1 (2)

 

 

 

 

Leitner Olga, párkapcsolati,- és életvezetési tanácsadó, kismama-coach

www.naszfrasztreningek.hu

iroda@naszfrasztreningek.hu   

+36 30 811 8611