Mire érdemes figyelned a nyári bőrápolásnál?

Azt már mindenki tudja, hogy nyáron a fényvédelem nagyon fontos a bőrápolásban, és nem csak a tenger parton. De azt is tudod, hogy vannak olyan növényi olajok és hatóanyagok, amit nyáron nappalra tilos az arcodra kenni, ha azt akarod, hogy szép, egészséges legyen a bőröd? Következő írásunkban pontokba szedtük, hogy mire figyelj a nyári bőrápoláskor.

3 dolog, amit tilos az arcodra kenni nyáron, nappal.

Fényérzékeny olajok
Vannak olyan olajok, amelyek a nap és meleg hatására gyorsabban, romlanak, avadosnak az arcodon is. Ilyen például a borágó olaj, a ligetszépe olaj, vagy a gránátalmamag olaj. Az avasodó olajokkal a saját antioxidáns készletedet csökkented, s a bőrödet károsítod. Az ilyen olajakat tartalmazó készítményeket csak este használjátok nappal ne.

Foltos bőr
Sokan úgy gondolják, hogy elsősorban bizonyos gyógyszerek azok, amik fényérzékennyé tehetik a bőröd, melyek hatására megjelennek a barna foltok. Vannak olyan illóolajok, amelyek a napfény hatására a bőrödet érzékenyíthetik. Az érzékenység miatt jönnek elő a pigment foltok. Így tehát, kerüld az olyan krémek testápolók használatát, amiben bergamott olaj, vagy citrusos illóolajok vannak ( pl. grapefriut, narancs, citrom stb)

A vitamin csak este
A Retinyl palmitate, vagy más néven A vitamin, retinol, nélkülözhetetlen az érett bőr ápolásában, igazin antioxidáns, felgyorsítja a sejtek újjászületését, a kollagén termelődését. Igazi kincs a bőrápolásban. Egy dolgot kell nyáron szem előtt tartani, hogy nappal TILOS az ilyen készítményeket használni. Kifejezetten csak esti használatra javasoljuk. Napfény hatására károsítja a sejtek DNS-ét, szabagyököket képez, ezáltal gyorsítja a rosszindulatú daganatok kialakulását. ( FDA tudományos kutatása bizonyította)

4 dolog, ami megszépíti a bőrt nyáron:

Könnyű textúrájú arckrémek
Nyáron a melegben sokkal több „saját krémet ” termel a bőröd, mint egyébként, ezért gyorsabban zsírosodhat a bőröd, a pórusok jobban kitágulnak. Ilyenkor a bőr kevésbé zsíros krémet igényel, mint a téli időszakban.
Olyan krémet válassz, ami könnyen felszívódik, gélesebb állagú, nem tartalmaz paraffint vagy egyéb kőolajszármazékot, amitől a bőröd nem tud lélegezni. Így elkerülheted, hogy a krém alatt izzadjon a bőröd.

Jótékony növényi olajok a nyári bőrápolásban
Tudtad, hogy vannak olyan olajok, vajak, amelyek természetes fényvédő faktorral vannak ellátva? Ilyen a shea vaj, kakaóvaj, vagy a szezámolaj is, mind mind 6-6 SPF-fel rendelkezik. A homoktövis olaj kb 10+ SPF, míg a kedvenc olajom a málnamag olaj is több mint 10+ SPF fényvédelemmel bír. Érdemes olyan készítményeket keresned, amiben ezek az olajok megtalálhatóak.

Antioxidánsban gazdag hatóanyagok
Zöld tea: Tudtad, hogy az erőteljes antioxidáns, melyek védik a sejtjeinket, ha megiszunk egy pohár teát? Sőt, a bőrünket kívülről is védik, ha olyan készítmények vásárolunk, amiben megtalálható a zöldtea kivonat? Egy 2003-as tanulmány szerint azok, akik ittak két vagy több csésze teát naponta, 65 százalékkal alacsonyabb volt a bőrrák kialakulásának kockázata.
E-vitamin: szintén védi külsőleg a bőr sejtjeit a Nap káros sugaraitól.
Q10 vitamin: Nem csak az érett bőr ápolásában hatékony, de erős antioxidáns, amely semlegesíti a Nap által okozta káros szabadgyököket.

Használj virágvizeket
Nyáron sokan azt javasolják, hogy ne használj parfümöt, mert az alkotóelemek és az illóolajok foltossá tehetik a bőrt, ha követlen napfények teszed, ki azt a bőrfelület, ahova a parfümöt fújtad.
Helyette használj virágvizeket, melyek nem csak kellemes illatukkal, frissíthetnek fel, hanem még hidratálják is a kiszáradt, bőrt. A hatóanyagokban gazdag – neroli, levendula, rózsa – virágvizeket közvetlenül fújhatod a bőrödre, a sminkedre, az arcodra, akár a hajadra is. Pillanatok alatt fel fog frissíteni és még parfüm helyett is használhatod.
Ha megpirult az arcod, tested a napon a levendula virágvíz igazán nyugtatólag hat a bőrödre. De csípésekre is igen hatásos enyhítést ad.
Ha úgy érzed, hogy száraz az arcod a legjobb hidratálást a neroli vagy a rózsa virágvíz adja. A virágvizeket fújhatod a hajadra, az arcodra, smink alá, vagy sminkre, frissítés célból. Az arckrémed alá: ha krémezés előtt befújod az arcodat, a krémed segít a vizet bejuttatni a bőröd mélyebb rétegeibe.

Szerző:
Bartha Csilla
Colo Skin&Soul
alapítója
colo.hu

 
vezérkép: http://deyniquecosmetics.hu/