Több bölcsődei vezetőt és kisgyermeknevelőt kérdeztem meg, hogy hogyan is lehet megkönnyíteni gyermekünknek és magunknak a bölcsődei beszoktatás folyamatát.

Abban minden édesanya hasonlít, hogy az első napokban összeszorul a szívünk, amikor a bölcsődébe visszük a gyermekünket. Anyák vagyunk, miért is éreznénk máshogy?
Ennek ellenére el kell hinnünk, hogy a kiválasztott bölcsőde (mert érdemes több helyet is megnéznünk –lehetőség szerint a gyerkőccel együtt, hogy lássuk a reakcióikat-, mielőtt egy mellett letesszük a voksunkat) jó hely lesz csemeténk számára. Kislányommal három helyen jártunk, megnéztük a bölcsődéket, a bölcsis néniket, és lényegében a helyet, ahova járni fog ő választotta ki. A második hely aulájába szinte berobbant, feszabadultabban viselkedett itt, és az egyik bölcsis nénihez oda is rohant, átölelte őt. Érdekes élmény volt látni, hogy mennyire más reakciókat vált ki belőle mindhárom hely.
Arra gondoljunk, hogy ott a többi gyerek között milyen jó helyen is lesz a sajátunk. Mennyit játszhat, mennyit tanulhat a többiektől. És az sem utolsó, hogy azok az anyukák, akiket lelkileg és idegileg kicsit megterhelt amikor a kicsivel volt a nap 24 órájában, sokkal több energiát, figyelmet tudnak a gyermekükre szánni a bölcsi utáni órákban.

Fontos, hogy ha bizonytalan vagy, azt a gyermeked is megérzi és sokkal nehezebben fog menni a beszoktatás.

Gyermekünkkel már pár héttel a bölcsi megkezdése előtt érdemes beszélgetni arról, hogy hova is fog járni. A gyerekek mini emberek, ők is szeretik tudni, hogy mi vár rájuk, akár mi, egy ismeretlen helyzetben.
Ne arról beszéljünk neki, hogy milyen rossz lesz nélkülünk, hanem arról a rengeteg pozitív dologról, ami rá vár. Érdemes mesekönyveket nézni, amik a bölcsiről és az óvodai létről szólnak.
A bölcsődék mindig tartanak nyár elején szülői értekezletet, ahol találkozhatunk a bölcsis nénikkel, tanácsot kérhetünk tőlük.
Én kislányomnak név szerint szoktam emlegetni Ica nénit és Olgi néni, akik ott vigyázni fognak majd rá. Konkrétan ha valamit kiemelkedően jól csinál, akkor sokszor szoktam neki mondani, hogy Ica néni is nagyon büszke lesz rá, hogy milyen ügyes, aranyos kislány került a csoportjába. Ilyenkor Laura lányom, aki két éves, ragyogó arccal szokta kihúzni magát. (van egy babája akit elnevezett Ica néni babának 🙂 )

A beszoktatásnál nagyon fontos, hogy az a gyermeked tempójában történjen. Az általam látogatott bölcsődék igazodnak a gyermekhez, de ha ott nem tennék, ahova ti fogtok járni, jelezd feléjük kérésedet.

Az első napoban a gyerekeknél előfordulhat sírás az elváláskor, ilyenkor az a legjobb, ha a bölcsis néni felveszi a gyermekedet és együtt köszönnek el tőled. És itt kell neked erősnek lenni, bármennyire is maradnál és karodba vennéd a gyerekedet, el kell neki magyarázni, hogy éppen hova mész, és a legfontosabb, hogy azt is mondd el neki, mikor mész érte. (ne időpontot mondj neki, hanem viszonyítási alapot. Ebéd után, alvás után, uzsonna után, stb.. ) Ha látja rajtad, hogy tétovázol, maradnál, csak megzavarod őt is, annál nehezebben érti meg, hogy ott kell maradnia a bölcsiben nélküled.

Mindig kérdezd meg a dadusokat a beszoktatás alatt, hogy mi vár rátok másnap. És beszéljétek meg ezt a gyermekeddel is, így ő is jobban fel tud készülni a másnapra.

Én kislányommal el szoktam sétálni a bölcsi felé, ott mindig megnézzük, hogy milyen boldogok is a gyerekek akik kint játszanak. És milyen jó is lesz, amikor ő is velük játszhat.

A szülőin tájékoztattak minket arról, hogy milyen napi rendszer szerint töltik ott az idejüket a gyerekek. Érdemes ehhez igazítani a gyermekünk mindennapjait. Akkor nem lesz neki furcsa az ott eltöltött idő. Ha ebéd előtt játékosan tornásznak, akkor ezeket a mondókákat, gyakorlatkat otthon is el lehet kezdeni bevezetni. Nagyon jó móka, és a gyerekek szeretik is csinálni.

És nem mellesleg a gyermekünk immunrendszerét is érdemes egy kicsit felkészíteni a közösségbe járásra.
Homeopátiás és más immunerősítőkkel tudjuk a szervezetüket felturbózni a betegségekre.

Ne felejtsük el, hogy a beszoktatás első napjai nem csak nekünk hasznosak, de a kisgyermekfelügyelőknek is, akik ekkor tudják felmérni mire is van szüksége gyermekünknek, mire hogyan reagál, mivel szeret játszani, mennyire önálló evés és öltözködés terén.

Kedves Édesanyák! Ez az időszak senkinek sem könnyű, de mivel tudjuk, hogy felelősségteljesen választottunk bölcsődét, ne aggódjunk, gyermekünk a legjobb helyen van, amíg mi dolgozunk. Szakértő kisgyermeknevelők vigyáznak rá, pajtások várják őt. A mi dolgunk az volt, hogy a lehető legjobb helyet találjuk meg neki, a többit bízzuk a bölcsődére.