Minél intenzívebb a kicsik kapcsolata a nagyszülőkkel, annál boldogabb lesz az életük és a párkapcsolatuk, derült ki dr. Wolfgang Krüger berlini pszichológus új tanulmányából.

A nagymamával és a nagypapával való szoros kötelék jobban meghatározza a jellemet, semmint azt gondolnánk: lelkileg erősebbek, terhelhetőbbek, sőt optimistábban látják a jövőt azok, akiknek jó a kapcsolata a szülők szüleivel. Lássuk, miért!

1. Mindig van elég idejük

A nagyszülők rendszerint nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak, mint a folyton rohanó szülők. Időkorlát nélkül meghallgatják az unokákat, praktikusabbak, és nem nyomasztja őket a nevelés felelőssége.

Ha a saját gyerekeiknél szigorúak is voltak, úgy érzik, az unokákat már nyugodtan kényeztethetik.

2. Meghittséget nyújtanak

A nagyik sütnek, főznek, a nagypapák mindig valamit szerelnek, focimeccset néznek – öröm megmártózni egy ilyen tevékeny, de stresszmentes világban. Általában napirend szerint élnek, mindig ugyanakkor esznek, az otthonuknak jellegzetes illata van, ráadásul az unoka sohasem mehet hozzájuk rosszkor, mindig tárt karokkal várják.
nagyi főz

3. Szabadságot adnak

A szülők ellenőriznek és nevelnek, a nagyszülők nem. Több szabad teret adnak az unokáiknak: megengedik, hogy játszanak a kertben, akkor is, ha sár van, feltúrhatják a garázst, a padlást. A nagyi még azt is megengedi nekik, hogy ebéd előtt „lopjanak” egy szelet sütit.

4. Ösztönösen fejlesztenek

A nagyik gyakran tudat alatt közvetítenek üzeneteket, amellyel észrevétlenül tanítanak. A mama és a papa tisztelettel beszélnek egymással, nem kiabálnak, apróságokat is értékelnek – például örülnek egy saját kezűleg készített gyerekrajznak, a szomszédasszony látogatásának, vagy egy közös sétának a napsütésben. Dicsérik az unokákat, hogy tehetségesek, erősítik az önbizalmukat, egyszerűen erőt adnak nekik az élethez.
Child_pushing_grandmother_on_plastic_tricycle

5. Mindig van egy sztorijuk

A nagyszülők szeretnek mesét olvasni az unokáknak vagy sztorizgatni a saját életükből. Erre sok időt szánnak, ügyelnek az érdekes részletekre, és angyali türelemmel válaszolnak a közbevetett kérdésekre is. Ezáltal fejlesztik az unokák fantáziáját. A történetek fontosak a kicsik számára, hogy kiismerjék az életet.

6. Több érzékre hatnak

Mindenkiben az a tudás ragad meg legjobban, amelyet egyszerre több érzékszervével szerzett, állítják a pedagógusok és az agykutatók. Erre igazán jó lehetőség van a nagyszülőknél – mert az ő otthonuk az illatok és az érintések birodalma. Náluk vannak régi holmikkal teli szekrények, poros „kincsek” a pincében, régi fotóalbumok.

7. Megmutatják a jövőt

A gyerekek számára általában a nagyszülők a legidősebb emberek, akiket ismernek. Az ő látványuk olyan a számukra, mintha egy a jövőt mutató tükörbe néznének. Még akkor is, ha a fiatalok általában sebezhetetlennek és halhatatlannak érzik magukat, megtanulják, hogy az idő megváltoztatja az embereket.

Grandfather

Forrás: http://www.blikk.hu/