A Játékliget oldalán a számtalan  játékon kívül,  rengeteg érdekes, hasznos dolgokra is lelhetsz. Tanácsokra, ötletekre, tippekre. Érdemes az oldalukra ellátogatni. 🙂

Ezt a cikket is ott találtam. Ünnepekkor, sokan beleesünk abba a hibába, hogy olyasmiket veszünk meg a gyermekünknek, ami akkor talán jó ötletnek tűnik, de aztán kiderül, hogy csak egy játékkal több, amit tárolnunk kell valahol, mert a gyerkőc nem játszik vele.

Karácsony közeledtével hasonló helyzet állhat fenn.  Olvassátok el ezt a cikket, mielőtt nyakatokba szeditek a várost ajándékok után kutatva. Hasznos lehet.

Közeledik a karácsony. Sok embernek ez a vég nélküli boltról boltra járás őrült időszakát jelenti, a folyamatos kétséggel, hogy vajon megfelelő ajándékot találjuk-e meg. Segíteni szeretnénk a szülőknek, hogy mire érdemes odafigyelni a játékvásárlása során.

Talán a legfontosabb, hogy ne feledjük az ünnepek nem az ajándékról, hanem a megajándékozottról szólnak. Érdemes végig gondolni ki is ő, mivel szeret foglalkozni, miről beszél gyakran…Mivel is tudnánk mosolyt csalni az arcára, csillogást a szemébe…mókát-kacagást az életünkbe?

Legyen egyszerű, ötletes. Hisz a játék talán legfontosabb tulajdonsága, nem a túlbonyolítása, hanem az, hogy örömet okoz, csökkenti a gyermekben lévő feszültséget. Játék közben, a kislurkó a maga módján dolgozza fel a nap során őt ért élményeket. A mi dolgunk az, hogy észrevegyük és komolyan vegyük a játékát, hiszen azt tükrözi, hogy mi zajlik épp benne.

Rejtsen magában többször megoldható feladatokat, visszatérő lépéseket. A legbonyolultabb helyzettel is képes lesz megbirkózni, ha újrajátssza, begyakorolja lépésről-lépésre. S ezek az ismétlődések és belőle fakadó sikerélmények felidézik a játékban rejlő csodát, a „meg tudtam oldani” hihetetlen erejét.

-Ösztönözze gyerkőcünket gondolkodásra. Sokszor, mi szülők, figyeljük gyermekünk próbálkozásait és szinte észre sem vesszük mikor, de átvesszük tőle a feladatokat „csak segíteni akarok” csatakiáltással. Fontos, hogy hagyjuk szemünk fényére, hogy ő lássa meg a számára legjobb megoldást. Ezzel erősödik a kitartása, az önmaga és mások iránti türelme. Nagyon jó, ha azt érzi, hogy van idő rám, anya megvár, próbálkozhatok, akár hibázhatok is, az a fontos, hogy ne adjam fel. Ezzel gyermekünk köré fonjuk a szülői szeretet biztonságot nyújtó hálóját.

-Erősítse a társas viselkedés már lerakott alapjait. A játék során fejlődik a figyelem, a helyzetfelismerés, a probléma megoldás és a döntések meghozatalának képessége. A jól megválasztott játékok felkészítenek a nagybetűs életre. A kicsi megtanulja általuk, hogy bizony a közösen megállapított szabályokat be kell tartani, ha veszít sem dől össze a világ, majd legközelebb….Előbbre jut, ha megpróbál a többiekre figyelni, az ügyesebbtől ötleteket ellesni, ne adj isten együttműködni…

– Sokszor ér bennünket az az öröm, hogy a sikeres játék kiválasztása után, a család visszajön hozzánk az üzletbe,vagy ír nekünk, hogy elmesélje milyen rég szórakoztak ilyen jól együtt. Hálásak vagyunk az ilyen visszajelzésekért. Nekünk, szülőknek a játék legfontosabb tulajdonsága az, hogy közös élményt ad a család számára. A valóban családként együtt töltött idő a legnagyobb érték: az apával együtt összerakott építmény, a nagy kacagás közt lejátszott kártyajáték, a másik tekintetének fényében megélt pillanatok….messze túlmutatnak a játék anyagi értékén. Gyermekeink nem egy díszes dobozra, hanem ezekre a szeretettel megélt pillanatokra emlékeznek igazán.

A Játékligetben szívesen segítünk az örömet okozó ajándék megtalálásában, összeállításunkban korosztályra bontva megtalálhatod a legnagyobb kedvenceket. Ha egy kicsit bővebb listából szeretnél válogatni használd a Karácsonyi játékválogatásunkat!

A cikk következő részében azt fogjuk boncolgatni, hogy korcsoportonként mi lehet a legideálisabb ajándék gyermekünknek.

forrás: http://www.jatekliget.hu/