Ez is az a téma, amirő rengeteget beszélnek az édesanyák egymás között. Mert kicsit olyan a védőnő, mint a családtagok – nem, nem a szeretetre és összetartásra gondolok, inkább arra, hogy őket sem tudod választani, hanem kapod a „csomaggal”. 🙂

Volt szerencsém találkozni jó, és kevésbé jó védőnővel, mióta anya lettem. Vannak szerencsés anyukák, akik szuper védőnőt kapnak, akiknek hasonló a szemlélete, mint amilyen az ővék, és hasznos tanáccsal szolgálnak egy-egy probléma esetén. És vannak az olyanok, akik valahogy sehogy sem passzolnak hozzátok, egyszerűen nem értitek meg egymást. Ennek persze nagyon sok oka lehet. Akár az, hogy más szemléletben nevelnéd a gyermekedet, mint azt ő tenné, akár az, hogy a védőnőd nem hivatásként dolgozik a szakmájában, inkább csak kötelességnek éli meg. Az persze még rosszabb, ha ez a kötelességtudat azért fellobbanhat némi pénzbeni segítés hatására. Mert ilyenről is hallottam.

Az én védőnőm sajnos nem a legjobbak közé tartozik… szerintem. És nem feltétlenül azért, mert mondjuk nem egyezik esetleg néhány dologban a véleményünk. Azt gondolom, hogy az, hogy a szülésemet követő 12 hét alatt összesen kétszer jött el meglátogatni minket, aznem a legjobb. Ha jól tudom minden héten legalább egy alkalommal jönnie kellett volna ez idő alatt. De talán sok volt a dolga.. ez előfordul ugye.

védőnő

A tanácsai… hát volt amelyiket megfontoltuk, és volt, amelyiket nem…A legtöbbet nem.

Mondjuk, amikor azt mondta, hogy a gyermek megszületése utáni első héten nem kell beszedni a Konakiont, elég csak a következő hónapban. Bár a dokinénink is ezt mondta, de ő azt javasolta végül, hogy olvassuk el a betegtájékoztatót. Megtettük, és plusszban felhívtunk még néhány embert más gyermekorvost, védőnőt, akik javasolták, hogy inkább adjuk be a gyermeknek. Mindenki szerint jasvasolt volt bevenni egy hetesen. Így beadtuk neki.

Mivel kislányom viszonylag nagy babaként született meg (4260 g), nem gyarapodott annyira, mint a többi vele egykorú baba. Nos, erre azt a tanácsot kaptuk, hogy azért nem gyarapszik, mert nem a férjem és közöttem alszik, hanem, külön ágyikóban. Az pedig, hogy folyamatosan begyulladt a mellem, mert a tanácsára fejtem, mint a jó diák, a szoptatások után a fejőgéppel, és nem jöttünk rá, hogy pont az a fránya gép az oka a gyulladásnak… Ezt egy szoptatási tanácsadó mondta végül, akit a 10. héten meglátogattunk családostul, mert egyszerűen már a falat kapartam tőle, hogy egy héten 5 napon át bőgtem a fájdalomtól, annyira beállt a mellem. Ő mondta, hogy vannak anyukák, akiknek nem bírja a melle a gépi fejést. Persze a védőnőm nem szoptatási tanácsadó, hogy ilyesmiket tudjon, ezért nem is gondolom, hogy hibát követett el a tanácsával, de jó lett volna, ha esetleg tud ajánlani egy szoptatási tanácsadót még a problémám elején…

Azért szerencsés is voltam, mert a nővéremnek is pont akkor volt pici gyerkőce, mint nekem, és az ő védőnénije szuperjó volt. És ő rengeteget segített kislányom gondozásában. Tanácsaival, szakértelmével, és azzal ahogyan a helyzetemhez állt, hihetetlenül hálás vagyok neki! Jó, hogy ő ott volt, amikor kérdésem volt és nem tudtam kinek feltenni. Nélküle jóval nehezebb lett volna az az időszak a számunkra.

Ti meg vagytok elégedve a saját védőnőitekkel?

A felhasznált képek csak illusztrációk!