A baba már képes körbetotyogni a lakást, így egyre inkább fel tudja fedezni környezetét, és egyre függetlenebb. Emellett gyakran kerülhet ún. szeparációs szorongásos periódusokba (8. hónaptól 1,5 éves korig), amikor ijedtté és zaklatottá válik, hogy ha különváltok egy időre. Néhány baba nagyon erősen kötődik, így a szeparációs szorongás dühkitörések, hiszti formájában is jelentkezhet. Másoknak ez könnyedebben megy. Előbb vagy utóbb mindenképpen kinövik ezt a periódust – általában hároméves korukra.

Íme, néhány tanács, ami segíthet megnyugtatni a babát.

Búcsúzás:
Búcsúzz el egy mosollyal – és indulj el azonnal. Ha a babát felzaklatja, amikor észreveszi a távozás jeleit, nagy a kísértés, hogy hosszabban ott maradj megvigasztalni őt. Sajnos valószínűleg, ha sikerül is a babát megnyugtatni, amikor újra szeretnél elindulni, ismét sírni kezd. Tehát, ha ott maradsz tovább vigasztalni őt, azt a következtetést fogja levonni, hogy könnyekkel és tiltakozással maga mellett tarthat téged. Úgy tanulja meg leggyorsabban és leghatékonyabban, hogy mindenképpen visszatérsz, hogy ha boldogan búcsút intesz, és gyorsan elindulsz. Amikor visszaérsz, ugyanúgy köszöntsd, mint ahogy előtte elindultál.

Mesélj neki arról, hogy hova készülsz

Megnyugtató lehet a számára, ha beszélsz a babának arról, hogy mit csinálsz, amikor eltávozol. Ahelyett, hogy észreveszi, hogy már nem vagy ott – ami nagyon felzaklathat egy babát –, el tudja képzelni, hogy éppen mit csinálsz. Emellett a hangodból érezni fogja a boldogságot és magabiztosságot, így a rövid elválást egy normális rutin részének tekinti majd ő is.

Lelkesedj azokért a dolgokért, amit a baba csinálhat, amikor elmész. Említsd a babának, hogy a gondozó vagy a családtag, aki vigyáz rá, milyen kedves és szórakoztató. Meséld el neki, hogy milyen programot tervezel azután, hogy visszaérkeztél, így lehet egy közös elfoglaltság, amelyet mindketten vártok.

Hagyj neki egy emlékeztetőt! Néhány baba nagyobb biztonságban érzi magát, ha otthagysz nála egy ismerős tárgyat – például a kedvenc játék állatkáját vagy egy takarót. Más babák jobban szeretik azokat a tárgyakat, amelyek apára és anyára emlékeztetik őket, például egy fotó, illetve anya vagy apa sálja.

Beszélj arról, hogy mit éltek át ebben a helyzetben

A szeparációs szorongás alapja részben olyan érzésekkel kapcsolatos, amelyet a baba nem ért teljesen. A felnőttekhez hasonlóan így segíthet, hogyha átbeszélitek a dolgokat. Elmesélheted, hogy mit jelent az, hogy egy másik ember hiányzik – és mondd el neki, hogy te is ugyanígy érzel.

Mother and autistic child

Kezdjetek bele egy új elfoglaltságba, mielőtt elindulsz

Ha egy családtag, rokon vigyáz a babára, aki kevésbé gyakran találkozik vele, akkor ne indulj el rögtön, amint megérkezik – legyen átfedési idő, amíg te is otthon vagy, de már megérkezett a „bébiszitter” is. A „bébiszitter” elkezdhet olvasni a babának, vagy játszhatják a baba kedvenc játékát is. Így a baba hozzászokhat az új személyhez, és ez csökkentheti a szeparációs szorongást.

Mindig jobb, hogy ha azt, aki vigyáz rá, a baba már korábbról ismeri, és kényelmesen érzi magát a társaságában. Ha a baba alszik, amikor megérkezik a „bébiszitter”, és később felébred, könnyebben fogadja majd, hogy nem te vigyázol rá, hogy ha ismerős arcot lát. Míg néhány alkalommal a baba könnyedén megküzdhet az elválással, máskor ok nélkül nagyon tapadóssá válhat, ami teljesen természetes. El kell fogadnod, hogy néha nem lehet mit tenni – akár még olyan módszerek is kudarcot vallhatnak, amelyek korábban működtek.

Életének egyik legnehezebb feladatával szembesül a baba ebben a periódusban: vannak olyan dolgok, aminek nem örül, és mégis meg kell tanulnia megküzdeni az ilyen helyzetekkel.

Forrás: www.miluklub.hu