Leitner Olga a nagysikerű Bakker, anya lettem! és a Bakker azok a csodddálatos férfiak! című könyvek írónője.  Akinek lehetősége volt elolvasni őket, tudja, hogy Olgi könyvei nem mellőzik a humort, emellett pedig érdekesek és egy egészen más, nem szokványos megvilágításból közelíti meg a könyvei témáit: az anyaságot és a férfiakat.

És úgy tűnik, Olginak nem volt elég, hogy megosztó személy lett az anyák körében, amikor szókimondó stílusával először a tökéletes anyák ellen beszélt, majd második könyvében górcső alá vette a teremtés koronáit, a férfiakat. Legújabb könyvének célpontjai pedig mi lettünk. Mi, nők.

– A Púder nélkül! című könyved múlt héten jelent meg, középpontjában a nők állnak.  Miért mi lettünk a téma?

Egyrészt így fair. Semmiképp nem szerettem volna, ha holmi férfigyűlölőként könyvel el valaki, ezért a nők is ugyanúgy „megérdemlik” a fricskát, úgy gondolom. Másrészt pedig a nőkről egyszerűen nem lehet eleget írni. Annyira összetett, érdekes, vicces, sokszor mégis idegesítő és hisztis teremtmények, hogy nem lehet nem írni róluk. Rólunk. Valamelyest komolyabb ez a könyv, mint az előző kettő, de a humort nem tudtam száműzni ebben a kötetben sem.

Ebben a könyvben a szingliségtől kezdve a céltalan jövővel rendelkező kamaszokon és divatos feministákon keresztül az anyukákig, mindenki benne van. Miért utálják sokszor egymást a nők? Miért szexelnek a tizenévesek akár egy órás ismeretség után is, miért nem érzik jól magukat egyes nők a női szerepben és mi a feladata egy nőnek, akiből anya lett: Valóban nem összeegyeztethető az anyaság és a karrier? Hétköznapi kérdések és témák, de nincs olyan nő, aki legalább egy kicsit ne találná meg önmagát a sorokat olvasva.

– Hogyan fogtál neki a megírásának?

Én mindig úgy fogok neki, hogy egyszer csak leülök és elkezdem leírni azt, ami a fejemben van. Pontosan azt, szóról szóra, nem köntörfalazva. Maximum a fejezeteket gondolom át, és jegyzeteltem egy kicsit, illetve hónapokon keresztül vizslattam a nőket más szemszögből. Figyeltem minden mozdulatukat, gesztusukat, hallgattam másokkal folytatott beszélgetéseiket és a szokottnál is több könyvet, cikket olvastam hozzá és rengeteg rádióműsort hallgattam meg pont azért, hogy egy-egy témát több megközelítésből is értsek. Nem könnyű azért úgy írni a saját nememről, hogy tudom, sokszor én is hisztizek ( á, dehogy, én nem is ), vagy tipikus nő vagyok. ( Például én is lehalkítom a zenét, amikor tolatok. 🙂 )

– Milyen visszajelzéseket kaptál eddig?

Akik olvasták az első két könyvemet, azok nagyon várják. Tudják, mire számíthatnak tőlem, milyen a stílusom, nem akadnak fent egy-egy erőteljesebb gondolaton és értik a humort is. Szerencsére továbbra is rengeteg levelet kapok, amelyben írják, hogy elő is jegyezték a könyvet és alig várják, hogy olvassák. Tudom, hogy a kapok majd hideget-meleget – utóbbit inkább azoktól, akik nem igazán ismerik a könyveimet és engem sem-, de ez nem baj. Nem vagyunk egyfomrák.

– Kinek ajánlod a könyvedet?

Teljesen hétköznapi nőknek, anyáknak. Húszas éveiben járó szinglinek, gyerekét egyedül nevelő 30-as anyának, vagy sokat tapasztalt 40-50 éves hölgynek. A hangsúly a hétköznapin van. A könyvben ugyanis teljesen hétköznapi témákkal találkozhatunk, amelyeket egy barátnői csevejen ugyanúgy megbeszélünk/kibeszélünk.

– Mikor jelenik meg a könyved, és hol lehet majd megtalálni?

Szeptember 12-én jelent meg, a Líra könyvesboltokban lehet megvásárolni.

http://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/puder-nelkul

– Milyen fogadtatásra számítasz a megjelenés után?

Aki ismer, és olvasta az előző könyveimet, azoknak biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog. Viszont lesz egy női réteg, akik ki fognak akadni rajta, sőt, megbotránkoznak és el is ítélnek, hogy nő létemre hogyan fogalmazhatok meg ilyen véleményt a gyengébbik nemmel szemben.

 

www.leitnerolga.hu

www.facebook.com/bakkeranyalettem

www.facebook.com/leitnerolgahivatalosoldala