Szülőnek lenni nem könnyű feladat. Bár a gyerekek gyakran látják úgy a szülőket, mint akik minden szituációt félelem, idegesség vagy kiábrándulás nélkül meg tudnak oldani, – ők is csak emberek.

Az, hogy beavatkozzanak gyermekük életébe elkerülhetetlen, de hogy még az érzelmeiket is kontrollálják, azt könnyebb mondani mint megcsinálni. Kathleen Fleming, az egyedülálló édesanya is pont ezt gondolta.

Egyik nap fia olyan erősen csapta be a fürdőszoba ajtót, hogy leesett a tükör és ezer darabra tört. Ekkor legszívesebben csak üvöltött és sírt volna. De aztán vett néhány mély lélegzetet és rájött valami nagyon fontosra, amit meg szeretett volna osztani az egész világgal.

Ezt a történetet már több ezren elolvasták a világon. Ezt írja Kathleen a blogjában.

“Így nézett ki az előszobám múlt hét szerdán.

Széttörött. Veszélyes. Éles.

Ez az előszoba.

A fiam tette ezt.

Néha, gyakran, tényleg, a dolgok eltörnek. És nem lehet megjavítani. Eláll tőle a lélegzeted…..azonnal. Nem akartam elhinni, mikor a fiam mérgesen berohant a fürdőszobába valami jó oka volt rá. Aztán mikor úgy döntött jól becsapja az ajtót, a tükör leesett az akasztójáról és millió darabra tört. A délutáni rossz kedvet tükrözte.

Én csendben voltam. Felmértem a kárt és vettem egy nagy levegőt. Kivittem a kutyát nehogy belelépjen és megvágja magát és a macskát levittem az alagsorba.

Kimentem a kertbe, meleg könnycseppek gurultak végig arcomon. Hihetetlen mennyire magányosnak érzi magát egy egyedülálló anya ilyen helyzetben. Ez itt most történt? Igen, valóban megtörtént.

Miközben azon gondolkodtam, hogy akkor ez most a személyiség formálódását jelenti-e vagy nem, hallottam, hogy kiabál fent a fürdőszobában. A lelke fájt. Ő sem számított erre. Üdvözöllek, méreg- nem emlékszem, hogy meghívtalak-e a házamba.

Félelmetes.

Ijesztő.

Szégyen.

Félelem.

Aggódás.

Mélyeket lélegezz, mélyeket lélegezz. Ennek a törékeny léleknek most szüksége van rád. Szüksége van arra, hogy a legjobbat add magadból. A kedvességedet, az együttérzésedet. Még nagyobbakat lélegezz. Fel a fejjel, anya.

Menj. Menj most. Menj be, kerüld ki az üvegdarabokat. Figyeld ahogy kinyílik a fürdőszoba ajtó, tudja, hogy jössz. Nézd meg az arcot, amit a világon a legjobban szeretsz, mely könnyes és vörös az aggodalomtól. Halld a hangját, amint halkan ezt mondja: ‘Anya, ne haragudj, soha nem csinálok többé ilyet.” Még jobban elkezd sírni. Annyi a bizonytalanság.

Gyerünk Anya. Menj oda hozzá. Menj. Öleld őt át, látod hogy oda tud hozzád bújni? Mennyire szüksége van rá, hogy szeresd őt. Hogy megvigasztald őt. Nézd milyen kicsi még. Nézd milyen törékeny lélek.

Már biztonságban vagy.

Én itt vagyok.

Vége a nehezének.

Én vigyázok rád.

Itt vagyok.

Szeretlek.

Gyerünk Anya. Beszélj neki a dühről, mondd el neki. A düh egy nagyon erős érzés. Jogunk van dühösnek lenni. A düh tisztítani is tud, de tönkre is tehet dolgokat. Ő bólogat. Tudja. Most már tudja mi a düh.

Más módja is van annak, hogy megmutasd nagy érzelmeidet. Mi együtt meg fogjuk oldani…..holnap.

Én itt vagyok, hogy segítsek.

Biztos lehetsz benne.

Nem vagy egyedül, mikor dühös vagy.

Nem vagy egyedül, mikor félsz.

Én itt vagyok.

Együtt meg fogjuk oldani.

Együtt megtisztulunk.

Ezek után összetakarítottuk az üvegdarabokat. Izzadtunk, porszívóztunk. Óvatos munka volt. Emlékezni fogunk erre a munkára. Néha eltörnek a dolgok. Néha eltörjük őket. Nem baj, hogy eltörnek, vagy hogy hogyan.

Az a lényeg, hogy mi hogyan viszonyulunk ehhez. Megöl minket? Letaglóz minket, lelkiismeret furdalásunk lesz?

VAGY?

Eszünkbe jut e, milyen mélyen szeretünk? Muszáj végiggondolnunk az önsajnálatot, mi a jó, mi a rossz, a szeretetet.

Igen. A SZERETETET.

Gyerünk Anya. Menj oda a gyerekedhez. Menj oda. Mutasd meg. Éld meg. SZERETETNEK hívják. Menj. Most.

Már értjük, miért keltett fel ekkora érdeklődést ez a bejegyzés az interneten. Emlékeztethetnek minket néha arra, hogy egyszerűen egy nagy levegővételre van szükség.

Gratulálunk minden anyukának és apukának, – minden nap kiváló munkát végeznek!

ibuktkqturbxy9jyte4mmy4n2zkotq5zdjlzjk2ymnkzmmymgu0zdk2zc5qcgvnkzuczqjsamld

Forrás: http://blikkruzs.blikk.hu/