Ha azt mondom kócsinggal foglalkozom, még ma is sokan értetlenül néznek rám, hogy az meg vajon mi fán terem… Nagyon trendi dolog, hisz egyre többször jön velünk szembe ez a különös nevű foglalkozás, de vajon mi köze lehet az anyasághoz?

Erről írok ebben a cikkben.

Amikor kiderült, hogy gyermeket vársz, biztosan volt arról egy elképzelésed, hogy milyen lehet édesanyának lenni. De pontosan persze nem tudhattad, hogy az anyaság milyen változásokkal jár eddigi életedben. Azt kaptad, amit vártál? Mindenben olyan, mint amilyennek gondoltad korábban?

Én úgy érzem, olyan ez a babavárás-szülők leszünk képzet az emberek életében mint amit a filmekben megszoktunk: a két főhős egymásba szeret, talán lesz egy kis bonyodalom, de aztán minden a helyére kerül, egybekelnek, jön a baba és itt a vége fuss el véle, jöhet a happy end felirat.

Pedig a szülőség, az anyaság pont ennél a pontnál kezdődik és mikor az ember lányára hirtelen rázuhan a valóság, akkor igencsak embert próbáló feladat nap mint nap helytállni és mindig mindent jól csinálni.

Vajon mitől is jó egy anya? Ha kötődve neveli a gyermekét?  Vagy kell az a bizonyos szigor és tekintély? Kinek mi a jó, ugye. Nézőpont kérdése. Például függ attól, hogy milyen modellt hozott magával. Talán éppen úgy szeretné csinálni, ahogy otthon látta. Vagy talán pont ellenkezőleg.

A gyerekek sem egyformák, nemcsak a te gyermeked különbözik a szomszédétól, hanem ha testvére születik a kicsidnek, ő is más lesz, mint az elsőszülötted. És azok a bevált megoldások, amik működtek az első gyermeknél, lehet, hogy nem válnak be a másodiknál.

Mindenkit másképp visel meg az éjszakázás, a fogzás, a dackorszak (és még sorolhatnám) értve ezalatt a gyermeket épp úgy, mint az édesanyákat.

A szakkönyvekben pedig még mindig csak arról szól a fáma, hogyan segíts a fogzás okozta nehézségeken, hogyan enyhítsd a hasfájás tüneteit gyermekednél, vagy hogy hogyan reagálj a testvérharcokra.

Ám valahogy rólad, az édesanyáról még mindig nem igazán esik szó…

De van egy jó hírem: az anyacoaching középpontjában TE állsz. TE, az ÉDESANYA.

  A te gondolataid, elvárásaid, igényeid, elakadásaid, problémáid.

Furcsa ugye? Te, aki a családért, élsz, minden gondolatodban a gyermeked az első, és nyakamat rá, hogy magadat legtöbbször a fontossági lista legvégére helyezed el, ha egyáltalán felkerülsz arra a listára.

Pedig tudnod kell, hogy Te vagy a család motorja, ha feszült vagy, a többiek is azok, ha Te nevetsz, jókedved átragad a családra is. Ha mindenki beteg (beleértve Téged is), akkor is Te leszel az, aki lázat mér, gyógyszert ad, babusgat. Te nem dőlhetsz ki!

Éppen ezért nem önzés az, ha magaddal is foglalkozol.

Lemerült elemekkel nem lehet maximumot nyújtani, neked is kell töltődnöd valahol!

Szóval anyacoaching. És benne a Te jelenlegi helyzeted. Nem a múltbeli történések, hanem a napi szintű kihívások, az aktuális feladatok.

 Mert akár elismeri valaki, akár nem, bizony a gyakorlat azt mutatja, hogy minden édesanya életében vannak nehezebb élethelyzetek az anyaágát érintően, amivel úgy érzi, egyedül nehezen tud megbirkózni.

 Kihez fordul segítségért az anya?

A barátnője vajon mit tanácsol? A férje, aki szintén nyakig ül ugyanabban a helyzetben (hiszen egy családról van szó), talán tud kívülállóként gondolkodni? Talán az anyós/édesanya „a bezzeg az én időmben” hozzáállással, esetleg az „én kis unokám egy angyalka, nem is értem, hogy mondhatod, hogy nehéz vele” kinyilatkoztatással vagy egyszerűen az  „anya vagy, ez lemondással jár” üzenettel vajon hathatós segítséget jelent? Ha valaki azt állítja, hogy „majd jobb lesz”, „elmúlik ez az időszak is”, az vajon előre viszi azt, akinek MOST vannak problémái?

Oké, lehet, hogy kapsz jó tanácsokat, de az is lehet, hogy nem. De ha most úgy érzed, hogy valami nem az igazi, akkor vélelmezem, nem a megfelelő helyen kopogtattál, különben már nem foglalkoztatna a kérdés azután, hogy beszéltél a barátnőddel, férjeddel, anyukáddal, anyósoddal, valakivel a környezetedből.

 Ugyan már. Miért is mennél egy idegenhez…. Mit tud Ő rólad?

Semmit! Igen, ez pontosan így van, jól gondolod! És éppen ettől fog működni a dolog.

Mert az anyacoachban nincsenek előítéletek, elvárások, saját önös érdekek, tabuk, hanem tiszta lap van és itt te vagy a központban. Az, hogy te mit szeretnél, neked mi a fontos és mi az a megoldás, ami a ti családtokban működik.

 Egyénre és családra szabott megoldást keresünk.

És pont emiatt, a coaching nem tanácsadás. Nem hallasz olyat, hogy erre a helyzetre ez és ez a recept. Egész egyszerűen azért, mert az életben nincsenek mindenkire érvényes megoldások.

Hiszen van amit az egyik embernél működik, a másiknál nem.

És a segítség akkor az igazi, ha pont azt a megoldást kínálja, ami az adott embernek a legideálisabb és legoptimálisabb.

Persze nem kérhetsz bármit, lehetetlenre nem lehet vállalkozni. Lottó ötöst sem tud garantálni senki.

A lehetőségeidhez mérten keressük a megfelelő irányt, amelyen el lehet indulni.

És azt is tudnod kell, hogy a coaching nem terápia. Nem vagy lelki sérült, nem vagy „zakkant” azért, mert az anyaság néha nehéz élethelyzetekbe sodor. Lelkileg egészséges emberekkel beszélgetek, akik csupán elakadtak valahol az úton és melléjük szegődöm mindaddig, amíg ismét magabiztosan, komfortosan érzik magukat gyerekzsivajos mindennapjaikban.

 Nézzük, meg milyen elakadásokon, problémákon tud segíteni egy anyacoach?

 • nehéz élethelyzetek megoldása,
 • konfliktusok feloldása,
 • elakadások feloldása,
 • problémamegoldás javítása,
 • változásokhoz való sikeres alkalmazkodás,
 • veszteségek kezelése,
 • az életszerepek közötti egyensúly megtalálása (anya, társ, önmaga),
 • önértékelés javítása,
 • stresszkezelés,
 • békés önérvényesítés fejlesztése,
 • hatékony időgazdálkodás kialakítása,
 • párkapcsolat javítása,
 • egyéb társas kapcsolatok javítása,
 • szülés utáni énkép és testkép elfogadása

Miért pont gyerekzsivaj anyacoaching? Miért pont én?

 • Mert három (plusz két) gyermekes anyaként tudom, hogy milyen erőt próbáló élethelyzetek merülnek fel, milyen problémákkal küzdesz nap mint nap kisgyermekes anyaként, így magas fokú empátiával állok a hozzám forduló anyukákhoz
 • Mert nem csak elméletben olvastam arról, hogy mi az, hogy gyereknevelés, hogy mit szül a kialvatlanság, az én-idő hiánya, hogy mit jelent, ha nincs időd a párkapcsolatodra, ha összefolynak a napok és folyton időzavarban szenvedsz, mindeközben pedig küzdesz a szülés utáni én- és testképeddel
 • Mert a folyamatosan épülő gyerekzsivaj közösség jó alapot jelent ahhoz, hogy lássam, ezek a problémák bizony a legtöbb édesanyát érintik A gyerekzsivaj blog szerzőjeként már jó ideje kapok visszajelzéseket kisgyermekes édesanyáktól, így tudom, milyen napi szintű problémák foglalkoztatják őket, látom, milyen élethelyzetben keresnek megoldásokat.
 • Mert én tudom, hogy a legnagyobb tragédia után is talpra lehet állni (koraszülött és szívbeteg kislányom tíz hónaposan a karjaimban halt meg), ezért azt vallom, soha nem szabad feladni, mindig van miért tovább menni az úton
 • Mert alaptermészetem szerint is a megoldásokra koncentrálok a problémák helyett és ezt képviselem a coaching során is
 • Mert life coachként kifejezetten az édesanyákkal foglalkozom, az anyaságot érintő területekre fókuszálok munkám során

Ha úgy érzed, elakadtál az anyaság mindennapos kihívásainak és probléma-megoldásának útján, keress bátran, együtt kisütjük, hogyan tovább!

Itt az oldalon a Szakértőnk válaszol rovatban írhatsz nekem, egyéni konzultációra pedig itt tudsz bejelentkezni hozzám.

Dr. Domokos Katalin
30/553-0709
e-mail: coaching@gyerekzsivaj.co.hu
http://gyerekzsivaj.co.hu/