Név:
KOVÁCS ILDIKÓ
önvédelmi instruktor, egy 1 éves kislány anyukája

Az életutad nagyon különleges. 2004 óta tanulsz különféle harcművészeteket. Mikor és miért döntötted el, hogy ezen az úton haladsz tovább?

A sport mindig is része volt az életemnek. Sportosztályos voltam az általános iskolában, a középiskolában röplabdaedzésekre jártam. 24 évesen, fiatal felnőttként olyan sportot kerestem, ami hasznos és jó feszültség levezető. Az edzőm azt tanította, legyünk nyitottak, tanuljunk minél több féle küzdősportot, tegyük próbára a tudásunkat. Ez egy tanulási folyamat, mindig tud az ember újat tanulni, minden gyakorló partner más és más, mindenki másképp reagál egy-egy helyzetre. Nagyon kreatívnak, gyors gondolkodásúnak kell lennie az embernek.

 

Miért az lett a célod, hogy a kiszolgáltatott nők és gyermekek számára nyújts segítséget önmaguk megvédésében?

Az elmúlt 13 évben, nagyon sok küzdősportot megismertem és kipróbáltam. Ezeken az edzéseken főleg fiúkkal edzettem. A megszerzett tudásomat, tapasztalataimat szeretném továbbadni azoknak a lányoknak, nőknek, akik nem olyan bátrak, bevállalósak, hogy elmenjenek egy ilyen edzésre. Nekik töröm az utat, és azokat a hasznos technikákat adom tovább, amiket ők is meg tudnak csinálni. Alapelvem, hogy senkinek nincs joga bántani bennünket. Ha támadás ér, mindent meg kell tennünk, hogy elhárítsuk a támadást, és épségben kikerüljük a z adott helyzetből.

Az oldaladon olvasni lehet, hogy a mentális felkészülést is fontosnak tartod, a képzésed része. Ezek szerint fel lehet készíteni valakit arra, hogy egy esetleges támadáskor az ember higgadtan fel tudja mérni az esélyeit, és ne essen rögtön pánikba?

Szinte minden fejben dől el, így a válaszom igen, fel lehet készíteni ezekre a helyzetekre is az embert. Sok gyakorlás szükséges hozzá, és egy jó adag önismeret.

Kiknek ajánlod a tanfolyamot?

Önvédelemre mindenkinek szüksége van. Jelenleg a legfiatalabb tanítványom 3 éves, a legidősebb 80. Nőknek, férfiaknak, időseknek, kamaszoknak, mindenkinek ajánlom. A támadó az áldozat típust keresi, mindegy hogy férfi vagy nő, idős vagy fiatal, a könnyű prédát szemeli ki magának.

Az évi 150 tanítvány azt jelzi, hogy szerencsére a nők felelősségteljesek, és fontosnak tartják, hogy adott esetben meg tudják védeni magukat és a gyermekeiket. Kaptál már visszajelzést, hogy valaki hasznát vette a nálad tanultaknak?

Évről évre egyre tudatosabbak a nők, köszönhető ez a gyors információáramlásnak. Sok anyuka jön együtt a kamasz lányával edzésre, ami szerintem fantasztikus dolog. Együtt mozognak, együtt tanulnak valami hasznosat.

Visszajelzéseket folyamatosan kapok, igyekszem tartani a kapcsolatot a régi tanítványokkal. A lányok nagyon magabiztos, határozott nők lettek a tanfolyam elvégzése után. Sokan számolnak be arról, hogy észreveszik a problémás helyzeteket, és időben el tudják kerülni a konfliktusokat. Persze voltak olyan esetek is, amikor alkalmazniuk kellett a nálam tanultakat, eddig mindenki sikeresen helytállt.

A  weboldaladon látni lehet, hogy milyen sokrétű edzéseket szervezel. Van Baba-Mama hordozós önvédelmi edzésed, ahol az édesanyák azt tanulják meg, hogyan tudják megvédeni magukat akkor, ha a pici éppen rajtuk van. De létezik nálad olyan is, amit kifejezetten gyerekeknek tartasz, már hároméves kortól. Egy hároméves gyerkőc elég pici még, nagyon nehéz lekötni őket, ha tervezett feladat van kijelölve a számukra. Sokan képtelenek koncentrálni. Bárki mehet hozzád edzésre 3 év felett, vagy kell, hogy egy bizonyos érettségi szintet elérjenek ezek a csöppségek?

 

A Baba-mama hordozós edzést az élet adta. Pár éve volt egy tanítványom, akit az utcán megtámadtak, miközben rajta volt hordozóban a kisfia. Szerencséje volt, mert egy járókelő a segítségére sietet, de az eset után úgy gondolta, szüksége van erre a tudásra így elkezdett hozzám járni edzésre. Vele sok helyzetet kipróbáltunk, az edzéseink után összeállítottam egy speciális edzés programot. Aztán megszületett a kislányom, aki 8 hetes kora óta velem van minden edzésen, így további tapasztalatokat gyűjtöttem azzal kapcsolatban, hogyan tudsz mozogni, védekezni, ha rajtad van egy pici baba. Jelenleg hetente egyszer péntek délelőttönként tartok baba-mama hordozós edzést anyukáknak.

Az ovis önvédelmi edzés az egyik kedvenc edzésem. Ide 3 éves kortól járnak a gyerekek. A játékos, mozgásfejlesztő gyakorlatok mellett, önvédelmi alapmozgásokat tanítok a kicsiknek. Például ha valaki nyúl feléd, hogyan told el a kezét, vagy ha meghúzzák hátulról a kabátod/táskád, hogyan fordulj vissza és lökd el a kezét. Mit kell csinálni, ha a falhoz szorítanak, és hogyan ess el, hogy ne törjön ki a kezed, ne üsd be a fejed. Sokat játszunk, futunk és kiabálunk az edzéseken. Nagyon intenzív, nagyon vidám minden edzésünk. Nincs érettségi szinthez kötve a részvétel, a lényeg hogy felvegyék az edzés ritmusát a kicsik.

 

Van rá mód, hogy valaki bekukkantson egy órádra és megnézze, hogy hogyan is néz ki egy edzésed?

Nálam az első edzés mindenkinek ingyenes, ezt követően mindenki el tudja dönteni, hogy rám van szüksége vagy sem.

Milyen elérhetőségeken lehet Veled felvenni a kapcsolatot?

www.kovacsildiko.com

www.onvedelemoktatas.hu