A mai rohanó világban, amikor már a pályaválasztást nem tudjuk annyival elintézni, hogy jogász, közgazdász, orvos, rendőr vagy informatikus, mivel fogalmunk sincs arról, hogy mennyi és milyen új szakma/pozíció jelenik meg akár egy-két éven belül, különösen nagy aggodalommal tekinthet a szülő a gyermeke jövője felé. A most még akár csak gügyögő baba előtt olyan lehetőségek állnak, amelyekről nekünk még elképzelésünk sem lehet. Csak egyet tehetünk, megpróbálunk olyan körülményeket teremteni, olyan módon foglalkozni a gyermekünkkel, hogy elsajátítsa a lehető legtöbb olyan készséget, amellyel felkészítjük az állandó változásra.

Ez eddig persze szép és jó, megugrottuk az első akadályt, most már csak azt kell kitalálni, hogy hogyan tegyük mindezt. A Bookuniverse válasza erre kettős.

Egyrészt ki kell nyitni a gyermekek előtt a világot, el kell felejteni azt a berögződést, miszerint egy gyerek ehhez vagy ahhoz a témához még kicsi, fenn kell tartani a természetes érdeklődést, amellyel a gyerekek születnek, és a saját (lexikális) korlátainkon átlépve rá kell szánni az időt a világ közös felfedezésére. Nincs túl sok, felesleges vagy lehetetlen, ha a gyermekeink fejlődéséről/fejlesztéséről van szó, szülőként ugyanis mind azt szeretnénk, hogy gyermekeink felnőtt korukban sikeresek és boldogok legyenek. A gyerekek szivacsként szívják magukba mindazt, amit a szülők közvetítenek. A szülők kezében a leghatékonyabb közvetítő eszköz pedig a könyv.

Annak ellenére, hogy a modern technikai fejlődés mára már szinte teljesen háttérbe szorította az emberi kultúra ezen alapvető hordozóját, előttünk a lehetőség, hogy fordítsunk a rossz tendenciákon. A könyv a gyermekek fejlődésében kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen grafikája által kitűnő vizuális ingerforrás már a csememők számára is, nem is beszélve a különböző felületi kialakítású babakönyvekről, illetve a mesélésről. A megfelelő könyvek által az egész világ megismerhető, felfedezhető.

Ha pedig már elindulunk a közös felfedezés útján, akkor miért ne tennénk mindezt eggyel magasabb szinten? Azt már senki sem vonja kétségbe, hogy egy vagy több idegen nyelv ismerete már szükségszerű manapság (20 év múlva még inkább). Azt azonban már kevesebben tudják, hogy csak akkor tudunk egy nyelvet anyanyelvi szinten elsajátítani, ha 6-7 éves kor előtt már elkezdünk foglalkozni vele. Ha 10-13 éves korig nem ér valakit megfelelő nyelvi inger, soha nem fogja életkorának megfelelően beszélni a nyelvet. Mindemellett pedig a korai nyelvelsajátítás rengeteg egyéb előnnyel is jár. Azoknak a gyerekeknek, akiknek volt szerencséjük valamilyen formában idegen nyelvvel találkozni nem csupán az idegen nyelvi, hanem más készségeik (mozgás, hallás) is fejlődnek, sikeresebbek lesznek az iskolában, javulás figyelhető meg az anyanyelv területén, képesek gyorsabb feladatváltásra, jobb lesz a memóriájuk és még sorolhatnánk. Mindezek alapján fontos törekedni arra, hogy a gyermekünket minél fiatalabb korától kezdődően rendszeresen idegen nyelvi ingerek is érjék, amely ingereket mi magunk is biztosíthatjuk számára, ha nem csupán a magyar, hanem a kiválasztott idegen nyelvű gyermekirodalom kiadványaival felvértezve lépünk  a fejlesztés útjára.

Az a szülő, aki akár érintettsége, akár bármilyen más okból kifolyólag az angolt választja, mint idegen nyelvet, rendkívül szerencsés helyzetben van. A Bookuniverse az Usborne angol gyerekkönyvkiadó több ezres példányszámú kínálatát hozta el a magyar közönségnek. A könyvek nem csupán a kínálat, de a minsőség tekintetében is lenyűgözőek, és kiemelkedő segítséget jelenthetnek a szülőknek a gyermekekkel történő játékos felfedezés, foglalkozás során. A kiadványokat egyre többen ismerik és szeretik, nem is ok nélkül. „Megérkeztek a könyvek. Teljesen elámultam tőlük. 🙂 Nagyon jó minőségű, strapabíró könyvek, tökéletesen a picik igényeire tervezve. Kislányomnak pont a legnyűgösebb, legfáradtabb időszakában (fürdés előtt) adtam oda először a playbookot, és ha jól számoltam, háromnegyed órát volt el vele úgy, hogy ránk se bagózott, ennyire még egy másik játék sem kötötte le.” (Zita, Siófok)

A kínálat sokszínűségére tekintettel a kiadványok kategóriákra bontva több cikkben kerülnek a következő hetekben bemutatásra az Anya csak 1 van oldalán, hogy így is megkönnyítsük a szülők dolgát a választás tekintetében.

Bővebben itt tekintheted meg a kiadó hatalmas választékát: https://usborne.com/

Az alábbi módok egyikén tudod megrendelni az általad kiválasztott könyveket:

– Bookuniverse – Usborne

– telefonon: 06-70-4666-407

– e-mailben: childrenbooksforus@gmail.com

– facebook oldalukon keresztül: https://www.facebook.com/childrenbooksforus/