Különleges és hihetetlenül kedves alkotások kerülnek ki a kezeid közül. Technikád egyedi, a szobraid mintha életre kelnének, lelket kapnak Tőled. Annyi sok “hogyan” kérdés kavarog a fejemben… 🙂 De kezdjük az elején, az első és legfontosabb, hogy ki is áll az Inkarno márkanév mögött, és mi az Inkarno születésének története? 

Zrubka Eszternek hívnak, eredetileg gyöngyösi lány vagyok, de már jó ideje Budapesten élek. Nemzetközi kapcsolatok szakreferensként diplomáztam, komoly, száraz irodai munkát végeztem az államigazgatásban. A világ számomra Lelle kislányom születésével fordult meg 2014-ben: ez az új élethelyzet hozta meg a lehetőséget arra, hogy egy kicsit a kreativitásomnak is éljek a 4 fal közé szorult babázás mellett.

Egy nap egy művész csodálatos miniatűr mackójára akadtam az interneten. Szembe tűnt az a fajta részletgazdagság és meleg tekintet, amit egy gyártószalagon készült plüssmackó sosem nyújthat.

A technika, amivel készült tűnemezelés, más néven száraz nemezelés volt.

Másnap elmentem egy nemez szakboltba és megvásároltam a kellékeket, így indult minden.

A tűnemezeléshez csupán gyapjúra és nemezelő tűkre van szükség, amivel a különböző színű és minőségű gyapjút szurkáljuk, folyamatos repetitív mozdulatokkal (nagyon jó feszültség-levezető ☺ ).

Mit jelent az Inkarno szó?

Az Inkarno az inkarnáció szóból ered, jelent esetben gyapjútestbe leszületett lelket. Úgy gondoltam ez a szó fémjelezné leginkább azt, amit csinálok.

Emlékszel még az első Inkarno házi kedvencre, amit elkészítettél megrendelésre?  Miért a házi kis kedvencek elkészítésére tetted fel az életedet?

Eleinte miniatűr erdei állatokat készítettem, fantázia karaktereket, aztán hamar megtalált egy kutyás kérés. Utána pedig megállíthatatlanul csődült a sok gazdis portré-kérés. Minden első generációs alkotásom osztatlan sikert alkotott és persze mindegyikre pontosan emlékszem ☺ Az emberek nem láttak még ilyet – ma is kevesen ismerik a tűnemezelést és még kevesebben űzik.

Igazán nem bántam a házikedvences felkéréseket, mindig is nagy „kutyások” voltunk Apukámmal; még a kóbor kutyák is mindig mellém szegődtek hazafelé az iskolából ☺ Főként dobermannjaink voltak, nagyon szeretem ezt a kutyafajtát, a mai napig a legszebbnek látom őket.

Miért pont ez a technika fogott meg?

Sosem tudtam, hogy értek a szobrászathoz! Ügyesen rajzoltam, mindig is volt zenei és művészi hajlamom, de sosem voltam elég bátor, hogy fiatalként ezen az úton induljak el. Mivel hihetetlen sikerélmény ért a tűnemezeléssel és élveztem, hogy valami különleges, ritka dolgot tanulok, ezért egész GYES alatt hobbi szinten ugyan, de folyamatosan alkottam. Az irodai munkám során sosem kaptam olyasfajta érzelmi elismerést és töltést, mint a tűnemezelés esetében. A GYES végével felmondtam a munkahelyen, addigra már sikerült kialakítanom egy egyszemélyes művészi vállalkozást és igaz szerényen kerestem, de gyerek mellett ideális „részmunkaidős” hivatással folytathattam az Anyaságot, saját egyedi ritmusban.

Nem titok, hogy én is az egyik hihetetlenül boldog és elégedett megrendelőd vagyok a szerintem sok százból. Amikor elkészítetted a kiskutyámról a szobrot, könnybe lábadt a szemem, amikor megláttam. De megnézve a többi művedet, úgy látom nem lehetek ezzel az érzésemmel egyedül. Hogyan tudod ennyire élethűre elkészíteni a szobraidat? Mintha Te is ismerted volna a kedvenceket, szinte lelkük lesz az alkotásaidnak a kezed alatt.

Az állat és kutya szeretetem sokat segít abban, hogy megragadjak egy-egy karakter. A megrendelőim leírják, hogy mit is jelent/jelentett számukra drága kutyusuk. Gyakran haláluk után keresnek meg, amikor igazán mély a fájdalmuk. Sokaknak ez jelent egyfajta lelki megnyugvást, így tudnak méltó emléket állítani elvesztett 4 lábú családtagjuknak.

Mivel rengeteg fotó is szükséges a portré elkészítéséhez, egyszerűen van, hogy szavak nélkül is „átjön” egy-egy kutyus személyisége, elég csak a szemébe nézni.

Emellett persze szükség van nagyon sok technikai tudásra is, anatómiai tanulmányokra, és fajta jelleg meghatározásra pl. keverék kutyusok esetén.

Valahol jegyzed, hogy eddig hány terméket készítettél az Inkarno márkanév alatt?

Egy Excel táblába vezetem a megrendeléseim kezdetektől, a számuk közel ezer lehet.☺ A Facebook oldalamon szinte majdnem az összes munkám szerepel, 🙂

Volt bármilyen kérés, megrendelés, ami meghökkentett, vagy amivel kicsit jobban meggyűlt a bajod, mint általában szokott?

A macskákkal mindig megygyűl a bajom. Mivel kutyás-lélek vagyok, nagyon nehezen megy, hogy elkapjam a macskák lényegét. 7. év után egyre inkább sikerül. De ez köszönhető a szobrász készségem folyamatos fejlődésének.

Amit csinálsz, az művészet. Gyanítom, hogy a lelkedben is van egy kevés művészi hajlam. Van, hogy válságba kerülsz két megrendelés között? Amikor úgy érzed, hogy valahogy nem akar sikerülni amit kitűztél magad elé? Ha igen, ilyenkor mi ad löketet, energiát a számodra?

Hála az égnek 6 év alatt sosem akadtam el, nem szürkült meg a lelkesedésem, mindig minden alkotásom más formavilág és teljesen egyedi. 

A pandémia bezártsága azonban engem is megrekesztett most tavasszal. A kislányom és a férjem is itthon van, őket és a háztartást is el kell látnom, és mindig fel kell álljak a asztalomtól, nem tudok elmélyülni órákra. Nehéz egyszerre anyának, feleségnek, háztartásbelinek és dolgozó nőnek is lenni. És csak egy kislányunk van, minden tiszteletem a többgyermekes anyáké!!!

Van otthon kis kedvencetek? 🙂

3 éve élünk kertes házban, és Lelle kislányom most 6 éves, így most vált ideálissá az élethelyzetünk egy kiskutyához. Már nagy erőkkel nézzük az örökbefogadó oldalakat 😉

Hogy érzed, azon az úton jársz, amin lenned kell?

Egyszer a férjem az elején megkérdezte, hogy mik a terveim, hová lehet ebben fejlődni. Akkor kicsit megsértődtem ezen, nem tudtam mit mondani. Eltelt 5 év és most már külföldön is ismerik az Inkarno nevet, több külföldi tanítványom és meghívásom is van, mint mester-tréner. Több száz embert oktattam workshopjaimon az elmúlt években idehaza, jártam az országot, hogy népszerűsítsem ezt a technikát.

2019-ben pedig egy országos művészeti versenyen is megmérettettem magam, ahol szintén sikereket és elismertséget értem el.

Több élő Tv-s interjút adtam már és számos magazinban is írt rólam. Jó úton járok, úgy érzem.

Ha találkozhatnál a 10 évvel idősebb éneddel, mit szeretnél látni benne? Szerinted hol fogsz akkor lenni, milyen életed lesz? És a legfontosabb, lesz még akkor Inkarno?

Gyakran gondolkodom ezen, remélem, hogy a kezem egészséges marad és továbbra is alkothatok. Nem szeretném abbahagyni.

Az oktatásban szeretnék még feljebb haladni, nagyon jó lenne könyv vagy videó formában mesterkurzusokat tartani, akár angol nyelven is.

Nagyszerű lenne egy kiállítást összehozni, de nagyon kevés a saját kész alkotásom itthon. Szinte mindent postára adok elkészülte után. Van, ami után nagyon fáj a szívem, túlságosan hozzám tudnak nőni, de aztán persze elbúcsúzom tőlük. 

A Megrendelőim hálája és visszajelzései nagyon sokat motiválnak, úgy érzem, hogy érzelmi értéke van annak, amit teremtek.

Tudj meg többet az Inkarnoról: https://www.facebook.com/Inkarno01